Borrelen

Smakelijke discussie: eet je worst nou mét of zónder velletje?

23 december 2019 14:10 Aangepast: 23 december 2019 15:00
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Bij menig kerstborrel zal er de komende dagen fuet, chorizo of saucisson sec op de borrelplank liggen. Maar de grote vraag is: haal je dat velletje eraf of stop je de worst met vel en al in je mond?

Ymke had er een discussie over met haar vriend en besloot de vraag in de besloten Facebookgroep 'Amsterdam Durft te Vragen' te gooien. Daar kwamen nogal wat reacties op en de meningen lopen sterk uiteen. 

'Gewoon kauwen', zegt Laura en ook Liewe laat het vel eromheen zitten. 'Meer smaak', reageert hij. Gabriëlle heeft haar twijfels: 'Volgens mij is het papier. Ik haal het er af'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een volwaardig kerstdiner bereiden in de airfryer? Hier is het bewijs dat het kan

Natuurdarm of plastic

Het antwoord is helaas niet zo zwart-wit. "Je kunt aan de buitenkant niet zien of je de worst met vel en al kunt eten, zegt Marian Lemsom, directeur van Koninklijke Nederlandse Slagers.

"Sommige worsten worden van natuurdarmen gemaakt. In dat geval kun je het velletje gewoon opeten. Maar als er collageen, dat is een soort plastic, wordt gebruikt, dan kun je het niet eten."

Informatieplicht

Volgens Lemsom hangt de eetbaarheid van het velletje niet af van de worst, maar van de fabrikant. "Het verschilt per fabrikant wat ze voor de buitenkant gebruiken. Ze hebben de informatieplicht om het op het label te zetten. Staat daar 'collageen' tussen, eet het vel dan niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore