Proost?

Een glas alcoholvrije bubbels? 'Te zoet en te vlak'

23 december 2019 18:12 Aangepast: 24 december 2019 09:17
De geteste wijnen. Beeld © Editie NL

De feestdagen staan voor de deur en voor iedereen die de BOB is of geen zin heeft in een fikse kater, zijn er alcoholvrije mousserende wijnen. Maar smaken die ergens naar? Meestal niet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De bond heeft zeven experts elf mousserende wijnen laten proeven. "Die vielen niet echt in de smaak", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen Editie NL. "Slechts drie van de elf kunnen ermee door. De experts vinden de alcoholvrije varianten niet in de buurt komen van de alcoholische wijnen."

Kirsten Abels, wijnspecialist bij Domein Holset, begrijpt het oordeel wel. "Het probleem is dat alle alcoholvrije mousserende wijnen die nu op de markt zijn vaak te zoet en te vlak zijn. Het smaakt naar niks."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Santé! Alcoholvrije wijn is booming, ook Ilja Gort duikt er vol in

Natuurlijk proces

Domein Holset heeft zelf ook de ambitie om een alcoholvrije mousserende wijn te maken. Ze zijn momenteel op zoek naar een techniek om druiven niet te laten vergisten. "Als dat wel gebeurt, krijg je alcohol. Maar als je de druiven niet laat vergisten, wordt de drank heel zoet." 

Je kunt op een chemische manier smaakstoffen toevoegen, maar dat doet de wijnmaker liever niet. "Je zoekt een zo natuurlijk mogelijk proces, waarin je wel kunt vergisten en vervolgens de alcohol eruit te halen."

'De hersenen bedriegen'

De drank waarbij dit al is gelukt, is bier. "Je kan eerst alcoholisch bier maken en vervolgens de alcohol eruit filteren. De smaak van alcohol die wegvalt, vul je op met andere smaakstoffen", zegt Willem van Waesberghe, meesterbrouwer van Heineken, tegen Editie NL. 

"Je kan de alcoholsmaak nooit vervangen, maar je kunt de hersenen wel laten denken dat ze alcohol drinken. Dat is volgens hem precies wat er met wijn moet gebeuren. "Als wijn niet naar wijn smaakt, heb je een probleem. Je moet de hersenen een beetje bedriegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore