Lekker makkelijk

Een volwaardig kerstdiner bereiden in de airfryer? Hier is het bewijs dat het kan

20 december 2019 12:19 Aangepast: 20 december 2019 18:31
Chefkok Danny Jansen en verslaggever Maarten Holla Beeld © Eigen foto

De airfryer: tegenwoordig hebben veel mensen er eentje thuis staan. Maar wist je dat je er naast bitterballen, friet en kip zelfs een compleet kerstdiner in kunt bereiden?

De populariteit van de airfryer blijkt wel uit cijfers van marktonderzoekinstituut GfK. Die laten zien dat er in 2019 (t/m oktober) 5,5 procent meer airfryers werden verkocht werden ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Ook bij klanten van bol.com worden airfryers vaak in de online winkelmandjes toegevoegd. Afgelopen Black Friday-periode werden er 46 procent meer van verkocht ten opzichte van het jaar ervoor.

Gebruiksvriendelijk

Danny Jansen, chefkok van 24Kitchen en schrijver van het Airfryer Kookboek, begrijpt de populariteit wel. ''Als ik een klein huis zou hebben of student zou zijn, dan zou ik zeker een airfryer aanschaffen en aanbevelen. Het apparaat is ontzettend gebruiksvriendelijk", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airfryers en draadloze speakers: kerstpakketten duurder en origineler

Wel plaatst hij een kanttekening over de 'gezonde' snacks die je erin kan bereiden. Veel mensen denken dat alles wat je erin gooit, er 'mager' uitkomt. Dat is niet per definitie zo. Een snack blijft nog steeds een snack. Die wordt niet ineens gezond. Het is natuurlijk allemaal al voorgebakken."

Kortom: een airfryer geen toverdoos. "Als ik erin zou gaan zitten zou ik niet ineens mager worden", lacht Jansen.

Kerstdiner

Speciaal voor iedereen die een airfryer in huis heeft, gaat de chefkok samen met Editie NL de uitdaging aan om een compleet kerstdiner te bereiden in het apparaat. Een aandachtspuntje: "Je moet bij airfryers goed opletten of het eten wel in het mandje past. Dat is wel een dingetje.''

Het driegangenmenu Het driegangenmenu

Driegangenmenu

Samen met verslaggever Maarten Holla heeft Jansen een driegangendiner in elkaar gezet.

Voorgerecht: kabeljauw met salsa verde

Hoofdgerecht: fricandeau met gebakken aardappels.

Dessert: gepofte banaan met geroosterde noten en karamel.

In de uitzending van Editie NL, vanavond om 18.15 uur op RTL 4, kun je zien hoe de bereiding verliep. Klik hier voor de recepten.

Airfryer

Airfryers werken met hete lucht, waardoor er in tegenstelling tot de friteuse geen olie of vet aan te pas komt. Volgens de Consumentenbond zijn ze meestal wel duurder dan een gewone friteuse. "Een 'Beste uit de Test' heb je sowieso niet onder de € 100. Daar betaal je al gauw € 150 tot € 200 voor. Maar er zijn onder de € 100 ook airfryers te koop die een goede voldoende scoren in onze test.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore