Homogenezingspraktijken

Femkes gevoelens voor vrouwen waren 'duivels': 'God moest me helen'

20 december 2019 11:00 Aangepast: 20 december 2019 18:34
Femke werd jarenlang geïndoctrineerd omdat ze op vrouwen valt. Beeld © Editie NL

Duitsland gaat binnenkort homogenezingspraktijken beboeten en ook het aanprijzen van dit soort praktijken wordt strafbaar. Duitsland is niet het eerste land dat dit verbod invoert, maar Nederland hoort daar nog niet bij. Femke (31) valt op vrouwen en werd zelf slachtoffer van homogenezing. "Ik was bang voor mijn gevoelens. Ze waren van de duivel."

Als iemand voorstander is van een verbod op zogenoemde 'conversietherapieën' dan is het de 31-jarige Femke van Hettema wel. Op op haar dertiende wist ze dat ze op meisjes viel maar vanwege haar christelijke opvoeding voelde dit direct alsof er iets mis was met haar.

"In onze gemeenschap was homoseksualiteit niet normaal. Een jeugdwerker in de kerk vertelde mij dat de homoseksuele geaardheid niet bestaat. Het is een leugen van satan", zegt Femke tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duitsland voert celstraffen en boetes in voor 'homogenezers'

Femke werd geïndoctrineerd. "Omdat ik werd gepest door jongens, werd er gezegd dat ik om die reden niet op jongens viel. Of omdat mijn vader niet altijd goed voor me was geweest. Op die leeftijd neem je alles wat volwassenen tegen je zeggen voor waar aan. Er werd met mij gebeden. Als ik trilde, werd mij verteld dat ik werd aangevallen door demonen. Ik mocht daar niet aan twijfelen want dan zou ik de deur naar satan openen, maar moest geloven dat God mij ervan zou bevrijden en helen.

Jarenlang in de kast

Het jarenlange opgelegde idee dat Femke bang moest zijn voor haar gevoelens voor andere vrouwen omdat deze niet van God maar van de duivel waren, heeft geleid tot psychische schade. "Ik heb de diagnose PTSS gekregen waarvoor ik bij een psychiater loop. Het heeft tien jaar geduurd voordat ik uit de kast kwam, en toen dat eenmaal zover was had ik last van erge nachtmerries. Ik had zolang gehoord dat het fout was wat ik voelde, dat ik mezelf niet mocht identificeren als een lesbische vrouw."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homoseksuele priester: beroep tegen ontslag succesvol

Pas op het moment dat Femke haar geloof durfde los te laten, kwam ze erachter dat het geloof haar niets te bieden had. Sterker nog, dat ze was geïndoctrineerd. "Op dat moment moest ik mijn identiteit opnieuw gaan uitvinden. Ik moest de hele ontwikkeling van wie ik was, wat goed en fout is opnieuw ingaan." 

Nog steeds een trauma

Femke heeft tot op de dag van vandaag nog steeds een trauma en vindt het dan ook 'ongelooflijk' dat deze homogenezingspraktijken nog steeds niet verboden zijn in Nederland. "Men denkt dat dat hier niet voorkomt, dat het Amerikaanse praktijken zijn. Maar in de christelijke gemeenschappen, in de kerken, gebeurt het nog steeds", aldus Femke.

Ook VVD-Kamerlid Zohair El Yassini laat in een tweet weten 'te blijven knokken' om dit soort praktijken illegaal te maken. "Homoseksualiteit is normaal. Dit soort therapieën niet." Eerder dit jaar zijn er twee moties over het verbod op homogenezing ingediend, die beide door een meerderheid van de de Kamer zijn aangenomen.

'Verbieden die hap'

"Ons standpunt is: wat moet je nog onderzoeken? Verbieden die hap. De bal ligt nu bij het kabinet. Maar als het kabinet niet levert, dan ga ik zelf aan de slag en gaan we het gewoon verbieden", zegt El Yassini tegen EditieNL. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore