Overschot

Vereniging in de knel: oud papier ophalen levert straks niets meer op

19 december 2019 17:01 Aangepast: 25 december 2019 07:34
Oud papier levert de vereniging van Tiny uit Waalwijk jaarlijks zo'n 5000 euro op Beeld © EditieNL

Voor veel clubs en verenigingen is het een manier om een extraatje te verdienen: het ophalen van oud papier. Het geld dat ze ervoor krijgen, kunnen ze vaak goed gebruiken. Maar volgend jaar levert het papier naar verwachting niets meer op.

Met het ophalen van oud papier brengt muziekvereniging Show- and Marchingband uit Waalwijk jaarlijks zo'n 5000 euro binnen. De gemeente betaalt de vereniging namelijk 4,5 cent per opgehaalde kilo. Van het geld worden onder meer muziekinstrumenten gekocht.

Overschot

Maar mede door een streng invoerbeleid in China wordt steeds minder geld betaald voor oud papier. Zo was een ton papier in 2018 nog tussen de 80 en de 100 euro waard, dit jaar is dat al gehalveerd. Komend jaar zal het oud papier nagenoeg niets meer opleveren.

"China vindt papier en te grote vervuiling en daarom is in 2018 besloten dat er geen papier meer ingekocht mag worden uit Europa", legt Andries Puijfelik van Recycling Continue in Oosterhout uit. "We moeten dus lokaler gaan afzetten. Maar hier is het ook overvol. Een overschot heeft gevolgen voor de prijs."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bier in papier: Avantium stapt in project voor plantaardige verpakkingen

Geld vragen

Volgens Puijfelik gaat het bedrag inmiddels 'richting de nullijn'. En dan moet het bedrijf geld gaan vragen voor het inleveren van oud papier, om de kosten te dekken. "Verenigingen krijgen nu de transportkosten van de gemeente, en een bedrag voor het papier. Als ze dat niet meer krijgen, stoppen ze er misschien mee en moet de gemeente papier laten ophalen door betaalde krachten."

Contributie verhogen

Ook de muziekvereniging uit Waalwijk is bang in de problemen te komen. "Als we bijvoorbeeld geen instrumenten meer kunnen betalen. Dan moeten we de contributie misschien gaan verhogen", zegt Tiny Leijtens van de vereniging. "En dat gaat ons misschien weer leden kosten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van