Lege schappen

Kerstdiner hamsteren en invriezen? 'Maak nu al een stoofschotel'

17 december 2019 17:24 Aangepast: 17 december 2019 21:23
Beeld © iStock

Wordt het weer kalkoen of toch eens een vegetarisch menu? De stress over het kerstdiner begint in ieder geval extra vroeg dit jaar omdat de boerenprotestacties morgen bij de distributiecentra van supermarkten weleens voor lege schappen kunnen zorgen. Kun je nu al je kerstdiner hamsteren en invriezen?

De rechter oordeelde vandaag naar aanleiding van een kort geding van de supermarkten, dat de boeren wèl actie mogen voeren, maar géén blokkades mogen opzetten. De boeren gaan nu weer tegen die uitspraak in beroep. Vooralsnog is het onduidelijk welke acties er precies gaan komen, maar dat de distributiecentra van supermarkten toch enige hinder gaan ondervinden is vrijwel zeker. 

Bedorven en verlept

Maar als je nu al - een week voor kerst - je kerstdis gaat kopen, hoe zorg je er dan voor dat je diner geen bedorven en verlept gebeuren wordt? De tip om dat te voorkomen is volgens topkok en presentator Julius Jaspers, om nu al een stoofschotel te maken, deze in te vriezen en hem vervolgens vlak voor kerst te laten ontdooien. "Dan hoef je ook niks meer te doen met kerst", zegt Jaspers tegen Editie NL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Boeren schorten supermarktacties op, willen in hoger beroep

Mocht je hier geen zin in of tijd voor hebben, dan hoef je volgens Jaspers niet meteen naar de vriezer te grijpen. "Als je nu niet-eetrijpe avocado's koopt, dus de groene, dan kun je die volgende week prima serveren. En veel vacuüm verpakt vlees, kan best een week in de koelkast worden bewaard."

Snotterig uit de vriezer

Volgens foodblogger Claartje Schröder van Foodness.nl moet je uitkijken met het invriezen van bladgroente als spinazie en sla. "Bij het invriezen komen er waterkristallen op. Na het ontdooien worden ze heel slap. En tomaat en prei komen vaak snotterig uit de vriezer", zegt de foodblogger tegen Editie NL.

Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, voegt daar nog aardappels en tropische vruchten aan toe. "Bij het ontdooien verliezen veel producten hun textuur." En mocht je toch iets willen ontdooien, waarschuwt Zwietering, zorg er dan voor dat je dat in de koelkast doet en niet in een warme kamer. 

Vissticks en aardappelkroketten

Uit een poll op onze Facebookpagina blijkt dat slechts tien procent van de mensen 'zo snel mogelijk' kerstinkopen wil doen. Zo heeft Annemarieke haar boodschappen al binnen: "Alleen de dag voor kerst even naar de slager en de kaasboer, maar daar heb ik ook al alles besteld. Ik heb er een hekel aan om de dagen voor kerst in de supermarkt te komen."

Cindy heeft naar Amerikaans voorbeeld 'altijd een bulk ingeslagen en haar schuur al volstaan'. "Zo heb ik altijd voorraad." En ook Meredith kent geen zorgen: "We hebben onze zoon het menu laten kiezen: vissticks, erwten, wortel en aardappelkroket. Geloof niet dat ze dat niet meer hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore