Ga naar de inhoud
Knal-angst

Opgepast: dit 'vuurwerkmedicijn' voor huisdieren kan gevaarlijk zijn

Beeld © iStock

Een dierenkliniek in Amsterdam waarschuwt huisdierbezitters om niet het narcosemiddel Vetranquil te kopen als hun huisdier bang is voor vuurwerk. Huisdieren worden namelijk helemaal slap van het middel, maar horen nog steeds alle knallen.

Voor veel honden en katten is Oud & Nieuw door al het vuurwerkgeweld en bijbehorende knallen een ware lijdensweg. De medewerkers van dierenkliniek Buitenveldert uit Amsterdam zien dat online Vetranquil-tabletten veelvuldig worden aangeboden en verkocht als hét middel om de angst voor vuurwerk weg te nemen.

Verslapte spieren 

Maar dit middel aanschaffen is geen goed idee. Zo schrijven de dierenartsen op de Facebook: "Vetranquil is een narcosemiddel waarbij de dieren het geluid heel scherp kunnen waarnemen, maar niet kunnen reageren doordat hun spieren verslapt zijn. Daarnaast is dit middel gevaarlijk voor dieren met epilepsie. Koop dit middel dus NIET!"

Dierenart Nanette Velthuyse is één van de dierenartsen die tot haar schrik het middel online voorbij zag komen. "Vetranquil is een ouderwets middel dat nog weleens als narcosemiddel voor paarden wordt gebruikt. Of als kalmeringsmiddel voor heel jonge honden die net zijn geopereerd aan hun knieën en dus zo min mogelijk mogen bewegen, maar uit enthousiasme de bench uitspringen", zegt Velthuyse tegen Editie NL.

Goede bedoelingen

Maar tegen de angst voor vuurwerk helpt het middel dus zeker niet. "Mensen kopen dit met alle goede bedoelingen maar weten dus niet dat hun huisdier alles nog scherper hoort, maar te slap is om erop te reageren."

Kat
Lees ook:
Kat met vuurwerk in achterwerk: hoe pak je dit soort dierenbeulen aan?

Om baasjes zo goed mogelijk voor te bereiden op Oud en Nieuw geeft de dierenkliniek elk jaar in oktober vuurwerkangst-voorlichting. De manier om je huisdier echt de avond door te helpen is met je hond of kat in angsttherapie te gaan, zegt Velthuyse. 

Tabletten of gel

"Maar vaak bedenken baasjes te laat dat hun huisdier bang is voor vuurwerk", zegt de dierenarts. "In dat geval zijn er middelen als Pexion, tabletten die je vanaf vijf dagen voor oudjaar aan je huisdier moet geven of de gel Sileo die met spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden."

Hulphond
Lees ook:
Hulphond getraumatiseerd door vuurwerk: 'December is voor Tess geen feestmaand'