Kerst-mug

Muggenbult in december? Mug blijft actief in onze warme winters

13 december 2019 11:55
Beeld © iStock

Ook vannacht wakker gelegen door gezoem bij je oor? Of - erger nog - door een jeukende bult? Is dat niet een beetje vreemd in december? "We hebben nu een mug in Nederland die niet in winterrust gaat."

"Het is 12 december. Ik hoorde gisteravond wel wat zoemen maar ik dacht 'dat kan niet, het is winter'. Maar ik heb nu giga-muggenbult op mijn kale bats! Niet fijn! Is ergens een muggenfluisteraar aanwezig die muggen kan vertellen dood te gaan?", twitterde Richard uit Zeist. En Richard is vast niet de enige die zich verbaast over een mug in huis, terwijl het bijna kerst is. 

Slomer 

Volgens bioloog Arnold van Vliet, bioloog van de Wageningen Universiteit en de man achter muggenradar, gaat het zeer waarschijnlijk om de zogeheten (culex pipiens) molestus-mug die het huis onveilig maakt. "De gewone huissteekmug gaat vanaf oktober in winterrust. Die beestjes worden steeds slomer en gaan niet meer actief op zoek naar bloed. Terwijl de molestus-mug onder gunstige omstandigheden actief blijft en dus overlast blijft veroorzaken", zegt Van Vliet tegen Editie NL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu weten we het zeker: muggen haten Deet en proeven dat met hun pootjes

Die 'gunstige omstandigheden' zijn volgens Van Vliet de hogere temperaturen in de wintermaanden. "We zien de laatste jaren steeds vaker dat mensen in de winter nog muggen zien in hun huis. We hebben het vermoeden dat dit type mug bij hogere temperaturen actiever is, vandaar dat de molestus op zulke grote schaal in december en januari voorkomt."

Ondergronds broeden 

Vooral in stedelijk gebied komt de mug voor, zegt Van Vliet. "Het beestje broedt ondergronds, vaak onder meer in kruipruimtes."

Om nog meer inzicht te krijgen hoe deze muggen zich precies ontwikkelen in dit klimaat, is de bioloog benieuwd naar de waarnemingen van muggen. Heb jij nog steeds een mug in je huis? Meld dat dan op muggenradar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore