Ga naar de inhoud
Ov-fiets zonder sleutels

Zonder sleutels door het leven: 'We houden van gemak'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De NS is deze week een proef gestart waarmee mensen de ov-fiets kunnen ontgrendelen met hun ov-chipkaart. Geen ouderwetse sleutel meer nodig dus. Het gebeurt op steeds meer plekken dat die vervangen worden door bijvoorbeeld pasjes of mobiele telefoons. Hebben we in de toekomst überhaupt nog wel sleutels nodig?

Jaarlijks verdwijnen er zo'n 2000 sleutels van ov-fietsen. Het nieuwe slot, waarvoor dus een ov-chipkaart nodig is, moet dat voorkomen. Als de test op station Apeldoorn een succes is dan moeten de fietssleutels van de ov-fietsen volgend jaar in heel Nederland verdwijnen.

Test
Lees ook:
Test van NS: je chipkaart als fietssleutel voor de ov-fiets

Leven makkelijker maken

Futuroloog Richard Lamb denkt dat we dat in de toekomst nog op veel meer plekken gaan zien. "Ik denk dat we absoluut die kant op gaan. Mensen houden enorm van gemak en elke kans om ons leven makkelijker te maken wordt aangegrepen", legt hij uit aan Editie NL.

"De eerste stap zullen pasjes zijn die ons toegang geven tot iets, in plaats van een sleutel. De volgende stap zijn mobiele telefoons. Dat zie je al steeds meer tegenwoordig: dat mensen hun huisdeur bijvoorbeeld openen met hun telefoon, of ermee betalen." Daar zal het volgens Lamb niet bij blijven. Ook ons lichaam is namelijk te gebruiken als sleutel. "Vingerscan, gezichtsherkenning, irisscan. Dat gaat in de toekomst wel realiteit worden."

Veiligheid

Bedrijven die dit soort technologieën leveren, merken dan ook een toename in populariteit. "We leveren producten die sleutels vervangen", vertelt Antwan van de Coevering van ABB. "Vervanging voor de sleutel wordt dan ook steeds populairder. Mensen kiezen steeds vaker voor een intelligent huis." Daar zit wel een hoger kostenplaatje aan dan bij normale sleutels. "Dit kost wel honderden euro's."

Futuroloog Lamb heeft nog wel twijfels bij de veiligheid van dit soort technieken. "Je blijft als consument niet op de hoogte van wat er met je vingerafdruk wordt gedaan", zegt hij. Volgens Van de Coevering zijn je gegevens absoluut veilig. "Maar als je telefoon wordt gestolen en iemand kraakt die, dan is het een ander verhaal."

Bekijk hier de video

02:48
Handig
digitale sleutel zonder batterijen
Handig voor studentenkamers: sleutel met chip
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl