Alopecia

Anne (18) blogt over haarverlies: 'Mensen dachten dat ik ziek was'

12 december 2019 13:36 Aangepast: 03 januari 2020 18:40
Anne met haar haarwerk Beeld © Jessie Roggeveen

Kaalheid, daar wil geen meisje van veertien mee geconfronteerd worden. Toch overkwam het Anne. Ze bleek alopecia te hebben, een aandoening waarbij je haar uitvalt. Vier jaar later houdt ze een blog bij over haar haarverlies. "Ik kon nergens iets lezen over mensen van mijn leeftijd die hiermee te maken kregen."

"Ik had niet verwacht op mijn veertiende al kaal te worden, ik dacht dat het een grapje was", vertelt Anne, nu achttien jaar oud, over het moment waarop haar vader een kale plek op haar hoofd ontdekte. De huisarts vertelde haar dat ze alopecia heeft. "Ik had er nog nooit van gehoord, ik kon het niet eens onthouden."

Afscheren

Het bleef niet bij die ene kale plek. "Als ik in de klas zat en mijn hand door mijn haar haalde, trok ik hele plukken mee. Het viel zo erg uit dat ik het amper nog kon bedekken. De helft van mijn achterhoofd was kaal, dat was best heftig. Op dat punt heb ik ook mijn eerste haarwerk laten maken."

Aan het einde van 2016 was het haarverlies zo heftig dat Anne besloot haar laatste haren af te scheren. "Ik heb het in het bijzijn van mijn ouders en beste vriendin gedaan. Dat is een drempel waar je overheen moet en er kwamen zeker tranen bij kijken. Je klampt je vast aan het laatste beetje haar dat je hebt. Het duurde eventjes voor ik eraan gewend was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 4 op de 10 vrouwen krijgt last van kaalheid: 'Er is zoveel schaamte over'

Zelfverzekerd

Het was een lastig moment voor Anne, maar het hielp dat haar omgeving er goed op reageerde. "Mijn vriendin kreeg in het begin veel vragen of alles wel goed was, of dat ik ziek was. Maar ik merkte dat mijn omgeving er snel aan gewend was", vertelt ze. Ook zelf wende ze snel. "Ik ben altijd onzeker geweest, maar ik ben nu dankbaar voor mijn aandoening. Ik ben zelfverzekerder en sta sterker in mijn schoenen. Toen mijn haar uitviel, dacht ik: ik hoef er niet bij te horen, het is goed zoals ik ben."

Haar haarwerk draagt ze dan ook zeker niet altijd. "Met dit weer draag ik hem iedere dag, want het is ijskoud. Ik zie het ook maar als een accessoire, wat voor een ander bijvoorbeeld lippenstift is. Ik kijk per dag waar ik zin in heb. In de zomer heeft mijn haarwerk echt een zomerslaap, dan ga ik echt kapot van de warmte ermee."

Blog

Anne houdt tegenwoordig een blog bij om haar ervaringen met alopecia te delen. "Ik dacht dat iedereen heel oud was met deze aandoening en kon nergens iets lezen over mensen met mijn eigen leeftijd. Misschien kan ik anderen ermee helpen. Als iemand zich erin kan verplaatsen bijvoorbeeld. Het is fijn om te lezen dat je niet alleen bent", legt ze uit.

Het heeft haar zelf ook veel opgeleverd: "Ik heb goede vrienden gemaakt, van over de hele wereld. Als ik een slechte dag heb, dan kan ik bij ze terecht. Want natuurlijk zit ik er ook nog steeds weleens mee, dan hakt het er gewoon in en voel je je de vreemde eend in de bijt. Maar dan krijg ik weer een berichtje van iemand die ik heb geïnspireerd om zonder haarwerk naar buiten te gaan, en het is mooi om iemand daarmee te helpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore