Hobby

Luuk legt puzzel van 42.000 stukjes: 'Vier uur per dag bezig'

12 december 2019 08:51 Aangepast: 12 december 2019 18:44
Het eindresultaat moet precies in zijn woonkamer passen

42.000 puzzelstukjes, het past maar net in de woonkamer van Luuk ten Have (34) uit Zuidlaren. In zijn eentje is hij al maanden bezig om de grootste puzzel van Nederland in elkaar te leggen. En dat is een monnikenwerk. "Laatst heb ik een stuk lucht gedaan, dan val je tollend in bed."

De eerste stukjes van de puzzel 'De Wereld Rond' van het Spaanse puzzelmerk Educa legde Luuk al in februari. Voor het einde van het jaar hoopt hij met de enorme puzzel klaar te zijn. Hij werkt aan verschillende losse delen die uiteindelijk aan elkaar gelegd moeten worden en is nu aan het laatste deel bezig.

"Hij is 1,5 bij 7,5 meter", vertelt Luuk aan Editie NL. Het eindresultaat, een afbeelding van de wereld met dieren, gebouwen en wereldwonderen, moet precies in zijn woonkamer passen.

Blauwe stukjes

Luuk is gemiddeld zo'n vier uur per dag bezig aan zijn project. "Soms kom je er niet aan toe door werk of sport, maar alle tijd die ik over heb, stop ik in de puzzel. Ik begon een keer om zeven uur 's ochtends en ging tot 's avonds laat door", zegt de puzzelaar.

Dat is met zo'n grote puzzel niet altijd een makkelijk karwei. "Laatst heb ik een stuk lucht gedaan dat alleen maar uit blauwe stukjes bestaat. Dan val je tollend in bed."

Uitdaging

Het puzzelen is voor Luuk vooral een uit de hand gelopen hobby. "Ik heb in het verleden wel eens duizend stukjes gedaan, maar had zin in een spannender uitdaging." En zo kwam hij bij een van de grootste puzzels ter wereld terecht. Overigens niet langer dé grootste. "Maar die is volgens mij niet in Nederland te koop."

Heel soms krijgt hij hulp van familie, maar het meeste heeft Luuk zelf gedaan. "Je wordt er heel rustig van", verklaart hij zijn hobby.

Helemaal hip

Luuk is zeker niet de enige die gek is op puzzelen, al waagt niet iedereen zich aan zoveel stukjes. Volgens Rene van der Zwet, organisator van het NK Puzzelen, is puzzelen weer helemaal hip. "We zien het aan alles: de aanmeldingen voor het NK, bijna 3.000, en de winkelverkoop. Mensen willen weer weg bij hun scherm, dus voor velen is een puzzel echt ontspannen", vertelt hij aan Editie NL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore