Beschuldigingen tegen oprichter

Bikram-yogascholen willen van naam af na onthullende documentaire

11 december 2019 14:51 Aangepast: 11 december 2019 18:39
Verslaggever Eise deed vandaag een lesje Bikram yoga Beeld © EditieNL

Bikram-yogascholen willen van hun naam af. Na een onthullende documentaire op Netflix over grondlegger Bikram Choudhury willen meerdere yogascholen niet langer met hem geassocieerd worden. De yogagoeroe komt er namelijk niet best vanaf in de film.

De Netflix-documentaire Bikram: Yogi, Guru, Predator laat zien hoe Bikram Choudhury met zijn hot yoga in korte tijd de wereld veroverde. Maar er komen ook slachtoffers aan het woord die zeggen door de yogaleraar misbruikt te zijn.

Dat is aanleiding voor yogascholen in onder meer Den Bosch, Nijmegen en Utrecht om de naam te veranderen. Hoewel ze wel achter de methode staan - een serie van 26 yogabewegingen en twee ademhalingsoefeningen in een hete ruimte - willen ze niet langer met de naam geassocieerd worden.

Afschuw

Een van die scholen is Bikram Yoga Utrecht. De yogaschool hanteert de naam van de goeroe, maar is niet aan hem verbonden. Toch wil de school na de film niet meer met de naam verder. "De meeste mensen begrijpen het, maar scheiden de yoga van de persoon. Er is wel met afschuw gereageerd op de documentaire en het gedrag", laat eigenaar Marco Gosselink weten.

De school zal de methode wel blijven hanteren, maar dan dus onder een andere naam. Wat dat gaat worden, is nog niet bekend. "Daar beslissen we deze maand over."

Distantiëren

Dat scholen zich niet meer met de naam willen associëren, begrijpt Rik Riezebos van kennisplatform EURIB (European Institute for Brand Management) wel. Hij denkt dat het verstandig is dat de yogascholen zich van Bikram Choudhury distantiëren. "Het kan besmet werken, mensen kunnen erdoor weggaan. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken dat het om de wijze van yoga gaat, en niet om de persoon", zegt Riezebos.

Toch zal hij een naam niet zo snel aanpassen. "Als de schade groot wordt, moet je de naam inderdaad veranderen. Maar zolang je het kan loskoppelen, zou ik het niet wijzigen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sanne staat elke ochtend op de yogamat: 'De rest van de dag is er geen haast meer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore