Ga naar de inhoud
Kerstklassieker

Waarom zit er nooit meer ragout in het kerstpakket?

Weet iemand nog wat dit is? Beeld © iStock

Kreeg je een traditioneel kerstpakket van je baas dan kon je er een tijd geleden vrijwel zeker van zijn dat daar tussen de toastjes en amuse-bakjes een blikje ragout tussen zat. Maar die tijd is voorbij: in restaurants bestellen alleen nog senioren een pasteitje met ragout en kerstpakketten zijn veel vaker zonder dan met ragout te krijgen. Waar is het mis gegaan met deze kerstklassieker?

Het moment waarop ragout niet meer de kersthit was, kan Wilco Jansen van de Sligro zich niet meer precies herinneren. "Het jaar weet ik echt niet meer maar de reden kan ik wel verklaren. Een pasteitje met ragout zijn oer-Hollandse producten." En dat willen we niet meer.

"Jaren geleden is er een verandering gekomen in de kerstpakketten: we gaan nu meer voor internationaal eten zoals de mediterrane keuken. Een kerstpakket is een weerspiegeling van ons keukenkastje, en dat ziet er ook anders uit dan jaren geleden", zegt Jansen tegen Editie NL.

’Werknemers
Lees ook:
’Werknemers voelen zich gewaardeerd door een kerstpakket’

Het pasteibakje en ragout staan zelfs niet eens meer in de top 25 van producten die in kerstpakketten te vinden zijn. Niet gek als je bedenkt dat van de dertig kerstpakketten die horecagroothandel Sligro aanbiedt, er in nog maar drie een blikje ragout te vinden is. Producten die overigens wel met zekerheid in kerstpakketten te vinden zijn, zijn onder meer kerstkransjes, aioli en -  de absolute topper - gezouten pinda’s.   

Liever carpaccio

Eef Mulders, eigenaar van café-restaurant de Bagatelle in Den Bosch, ziet de dalende populariteit van ragout met lede ogen aan. "Ik maak dit recept al zo lang en de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. De kip is veranderd, die is nu van betere kwaliteit. Maar de basis van de saus en het recept verandert niet", zegt Mulders tegen Editie NL. "Ik verkoop dagelijks nog wel tientallen pasteitjes met ragout , maar dat is echt alleen binnen een oudere doelgroep. Jongeren zijn niet meer geïnteresseerd, die gaan liever voor de carpaccio of een clubsandwich."

Zijn zoon en mede-eigenaar Ronnie Mulders snapt de tanende populariteit dan weer wél. "Ik zou zelf ook geen ragout in mijn kerstpakket willen."

Wat zit er wél in een kerstpakket? 

  1. Gezouten pinda's
  2. Aioli
  3. Choco musketster (het 'kerstkransje')
  4. Popcorn
  5. Picos Andaluz (soort dipsticks)
  6. Slagroom 
  7. Hartige wafelbolletjes
  8. Coca Cola zero
  9. Pastasaus
  10. Chocolade truffels

Bron: Sligro

Bekijk hier de video:

02:49