Ga naar de inhoud
Zoektocht naar kattenbeul

Kat met vuurwerk in achterwerk: hoe pak je dit soort dierenbeulen aan?

Kat Luna met een van zijn baasjes Beeld © Eigen foto

Een schrijnend verhaal in de Nederlandse media vandaag. De kat van Marga Smolders uit IJsselstein ging dood nadat iemand vuurwerk in zijn achterwerk had gestopt. En DJ Karel is niet het enige dier dat dit is overkomen.

DJ Karel is flink mishandeld. Toen de rode kater zich gisteren – na een nacht niet thuis te zijn geweest – opmerkelijk gedroeg, nam baasje Marga hem mee naar de dierenarts. Die ontdekte dat het haar rondom zijn anus weggeschroeid was. Zijn achterste was ook veel groter dan normaal: wel 3 bij 3 centimeter. Daarnaast was 10 centimeter van zijn darm weggebrand.

Marga is enorm geschrokken en deed vandaag aangifte van het incident.

Luna

Jenny Fahmy maakte het ook mee. In de nacht van 29 op 30 december 2017 raakte haar kater Luna zwaargewond door vuurwerk. Het dier had een diepe wond aan de zijkant van zijn lichaam en moest geopereerd worden.

Kat
Lees ook:
Kat overleden door vuurwerk in achterwerk: daders gezocht

Nog steeds bang

Luna was na het incident niet meer zichzelf. Hij zat op beschutte plekken en zocht minder aandacht. Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met hem, maar hij gaat uit veiligheid niet meer naar buiten. Voor vuurwerk is hij nog steeds doodsbang.

"Vorig jaar heeft hij voor het eerst sinds de mishandeling weer vuurwerk gezien. Hij rende in blinde paniek tegen een muur", vertelt Jenny aan Editie NL. Ze baalt er nog steeds van dat de dader nooit is gevonden.

Hulphond
Lees ook:
Hulphond getraumatiseerd door vuurwerk: 'December is voor Tess geen feestmaand'

Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling krijgt de rillingen van dit soort verhalen. "Alleen al het idee hebben om dit te doen, is niet normaal", zegt ze tegen Editie NL. Helaas zijn Luna en DJ Karel volgens haar geen uitzonderingen. "Het gebeurt veel vaker. Niet alleen met rotjes, maar met van alles en nog wat."

Straffen

Hoewel de rechter voor dierenmishandeling een maximale gevangenisstraf van drie jaar kan opleggen of een maximale geldboete van 20.750 euro, gebeurt dit volgens Endenburg zelden. "In Nederland staan best strenge straffen op dierenmishandeling. Toch komen de daders vaak met een taakstraf weg. Daar schiet je niks mee op."

Dat het gaat om dieren en niet om mensen, leidt tot een lagere straf. "Vaak valt het mishandelen van een dier onder vernieling in plaats van mishandeling."

Besproken in Tweede Kamer

Vandaag werd het onderwerp ook tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer behandeld. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie): "Iemand die het leven van mens of dier bedreigt, is strafrechtelijk vervolgbaar. Daar moeten we heel duidelijk over zijn."

Volgens Endenburg hebben mensen die in staat zijn tot dit soort daden soms ook persoonlijke problemen. "Als je dit doet, is je empathisch vermogen niet goed ontwikkeld. Soms doen de daders niet alleen rare dingen met dieren, maar ook met mensen. Dierenmishandeling hangt soms ook samen met huiselijk geweld."

Voorlichting over vuurwerk

Jenny, het baasje van kat Luna, vindt het belangrijk dat het onderwerp aandacht krijgt. "Niet alleen in de media, maar ook bij de mensen thuis. Ouders moeten erover praten met hun kinderen. Die moeten leren hoe ze met vuurwerk om moeten gaan. Zelf pleit ik voor een verbod. Mensen kunnen er niet verantwoordelijk mee omgaan."

Bekijk hier de video:

02:45