Het meest besproken onderwerp op social media, de Nederlander van het jaar of de populairste hit: in december worden we traditiegetrouw doodgegooid met lijstjes die het jaar samenvatten. Waarom zijn we daar zo dol op?
Zeg je december, dan zeggen we lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt een verkiezing over gehouden. Neem alleen gisteren al: toen werd Jeroen Pauw benoemd tot omroepman van het jaar en ging de slogan 'Onze vis smaakt naar de tongzoen van een zeemeermin' de boeken in als de slechtste slogan van 2019.
Orde scheppen
Sanne Groot Koerkamp, hoofdredacteur van Quest, begrijpt wel dat we zo gek zijn op lijstjes. "Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste: dit soort uitroepingen en lijstjes scheppen orde", zegt ze tegen Editie NL.
Die orde is volgens haar hard nodig in een tijd waarin we dagelijks een overdosis aan informatie tot ons krijgen. "Zo'n lijstje is dan een uitkomst. Het is voorgeselecteerde informatie. Dat bespaart jou uitzoekwerk."

Daarnaast kunnen zulke lijstjes mensen een fijn gevoel bezorgen – vooral . "Als iets of iemand verkozen wordt tot beste 'X' van het jaar en dat komt overeen met jouw gevoel, dan geeft dat een kick. Het is bijvoorbeeld bevestigend als jouw favoriete liedje op de eerste plek van de top 2000 staat. Of als de Nederlander van het jaar overeenkomt met jouw gevoel."
Compleet gevoel
Bovendien geven zulke lijstjes een compleet gevoel. "Dankzij een compleet lijstje krijg je het gevoel dat je ergens goed van op de hoogte bent, namelijk van de beste op een bepaald gebied van dat jaar. Deskundigen of een jury hebben zich erover gebogen en dat geeft aan dat dit de interessantste zaken zijn van een bepaald onderwerp. Wat er na die top tien komt, vinden we niet interessant meer."

Ten slotte zijn lijstjes volgens Groot Koerkamp ideaal voor onze hersenen. "Ze vragen minder inspanning dan lange teksten zonder duidelijke structuur. Ze maken mensen nieuwsgierig en prikkelen. Je kan zelf best een aantal voorbeelden noemen van beste films ooit en raarste babynamen, maar je bent tóch benieuwd wat die andere zijn."
Editie NL-video van het jaar
Editie NL zet voor de gelegenheid de beste video van het jaar 2019 in het zonnetje. De grote winnaar: de werknemers van Swapfiets die zingen op kantoor om werkstress te voorkomen.
Om de medewerkers van Swapfiets te feliciteren met de winst, ging verslaggever Annemarie vandaag bij ze langs. Bekijk hun reactie vanavond in de uitzending om 18.15 uur op RTL 4.
Lijstje met lijstjes
Een greep uit de verkiezingen die elk jaar gehouden worden:
- Boom van het Jaar
- Faamnaam van het Jaar
- Meest irritante reclame van het jaar
- Speelgoed van het jaar
- Leraar van het jaar
- Actie van het jaar
- Sportman van het jaar
- Song van het jaar
- Faamnaam van het jaar
- Gebouw van het jaar
- Mooiste zin van het jaar
- Sportvrouw van het jaar
- Sportclub van het jaar
- Restaurant van het jaar
- Boek van het jaar
- Film van het jaar
- App van het jaar
- Game van het jaar
- Beste commercial van het jaar
- Politicus van het jaar
- YouTubevideo van het jaar
- Website van het jaar
- Winkelketen van het jaar