Uitbarsting Nieuw-Zeeland

Op vakantie naar een land met vulkanen: hoe gevaarlijk is dat?

09 december 2019 17:17 Aangepast: 09 december 2019 18:35
Nina maakte afgelopen zomer een vulkaanuitbarsting van dichtbij mee

Veel toeristen reizen naar gebieden waar vulkanen actief zijn. Dat dat niet altijd goed afloopt bewijst de recente uitbarsting in Nieuw-Zeeland, waarbij minstens vijf mensen omkwamen. Hoe weet je of je op jouw vakantiebestemming gevaar loopt?

Rond 14.00 uur plaatselijke tijd begon de uitbarsting op White Island. Op dat moment waren er voor zover bekend bijna vijftig mensen op het eiland: zowel toeristen als Nieuw-Zeelanders. Ze werden totaal verrast door de uitbarsting op het eiland.

Veel onduidelijkheid

Pieter Vroon, vulkanoloog aan de Vrije Universiteit, is verbaasd dat er überhaupt zoveel toeristen naar White Island worden gebracht. "Het is altijd een gevaarlijke vulkaan geweest. Ook als-ie niet actief is zijn er gassen van meer dan 700 graden", vertelt hij aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker vijf doden bij vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland, nog veel vermisten

"De vulkaan ligt midden in de zee. Je kan dus niet zomaar weg", legt hij uit. "En de vulkaan is vaker actief geweest in de afgelopen tien jaar. Tussen 1980 en 2000 was-ie zelfs continu actief. Er zit veel grondwater onder de vulkaan en dat levert instabiele situaties op."

Stromboli

Nina Heilig maakte afgelopen zomer van dichtbij een vulkaanuitbarsting mee. Ze was onderweg naar het Italiaanse Stromboli toen de vulkaan op het eiland uitbarstte. "Echt heel heftig, maar toch ook gaaf om te zien", schreef ze op Facebook.

Gelukkig liep het voor Nina goed af. "Ondanks bekogeld te zijn met lavasteentjes en as, liggen we lekker op een bedje op het eiland Lipari."

Los van de grote uitbarstingen zijn er op Stromboli eigenlijk iedere twintig minuten kleine erupties, legt vulkanoloog Pieter Vroon uit. "Af en toe is er een zwaardere knal en dan vliegen er brokstukken in de rondte."

Waar je op moet letten

Om erachter te komen of een vulkaan op uitbarsten staat, moet je volgens Vroon letten op verschillende indicatoren. "De kans dat een vulkaan uitbarst, is groter als hij onrustiger is, dus als de frequentie van aardbevingen toeneemt."

Een andere indicator is het vervormen van de vulkaan. "Dat noemen we deformatie. Dat komt door het magma. De vulkaan wordt dan als een ballon opgeblazen", aldus de vulkanoloog. Een derde indicatie is dat de samenstelling van gassen wijzigt. "Dus als er meer chloor is dan zwavel", legt de vulkanoloog uit.

Geen garantie

Dit bij elkaar geeft alsnog geen garantie of-ie uitbarst of dat het met een sisser afloopt. "Meestal geldt dat laatste. En als hij uitbarst, kun je niet voorspellen hoe hevig. Als er indicaties zijn, dan wordt het gebied afgesloten. Maar in Nieuw-Zeeland is dat blijkbaar niet gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minke stond drie uur voor dodelijke uitbarsting op vulkaan: 'De shock is groot'

Op het Griekse Santorini nam de frequentie van de aardbevingen een paar jaar geleden ook toe. "Dat leidde tot grote verontrusting. Toch is de vulkaan is toen niet uitgebarsten." Een ander voorbeeld is de Etna op Sicilië, die bijna jaarlijks actief is.

Beter vermijden

Wil je je eigen veiligheid garanderen, dan kun je vulkanen volgens hem het best helemaal niet bezoeken. "Een vulkaan kan zelfs uitbarsten zonder dat er iets aan is voorafgegaan. Dat was een aantal jaar geleden in Japan het geval."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore