Walging

'Stinkarmband' moet verkrachter en aanrander op afstand houden

09 december 2019 17:32 Aangepast: 10 december 2019 18:41
Beeld © Editie NL

Hoe zorg je ervoor dat mensen met de verkeerde bedoelingen op afstand blijven? De INVI-armband, een Nederlandse vinding, verspreidt een 'walgelijke' geur als de band kapot wordt getrokken en zou op die manier de drager beschermen tegen seksueel geweld.

De Nederlandse ontwikkelaars van de INVI-armband werken onder meer samen met ontwikkelingsorganisatie 'Help a Child' in Congo. Pas geleden heeft de armband er in ieder geval voor één vrouw zijn nut bewezen: de vrouw werd aangevallen door mannen die haar wilden verkrachten maar zij wist dit te voorkomen door haar armband kapot te trekken.

Maar ook dichterbij huis, in eigen land, zou de armband van pas kunnen komen, zegt Roel van der Kamp, bedenker van de INVI-armband, tegen Editie NL. Zo werden er in korte tijd in Leiden twee meisjes aangerand en één zelfs verkracht. Bovendien werden vorige week in Den Bosch acht mannen aangehouden die in een groep drie meisjes zouden hebben gedrogeerd en verkracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie neemt seksueel geweld in centrum Leiden zeer hoog op

"Ik deed onderzoek naar seksueel geweld en die cijfers zijn echt indrukwekkend. 1 op de 3 vrouwen heeft te maken met seksueel geweld en 1 op de 20 is ooit slachtoffer geweest van een verkrachting. Toen ging ik dit in mijn eigen omgeving na en toen bleek dat het daar ook was voorgekomen. Vanuit die verbazing en fascinatie heb ik dit product ontwikkeld", zegt Van der Kamp.

"Wij wilden niet dat mensen met illegale, grove producten als een vork of een keukenmes de straat zouden opgaan, maar met een licht en legaal product."

Kots, eieren of schimmel

En dus ontwikkelde Van der Kamp vanuit zijn hoofdkantoor in Rotterdam een armbandje met daarin een capsule met een geurstof waarvan mensen walgen. "Mensen vergelijken de geur met die van kots, eieren en schimmel. Sommigen roken zelfs gas, waardoor ook weleens de brandweer is gebeld. Ons doel is dat de geur een walgingsreactie oproept, waardoor de seksuele opwinding verdwijnt." Samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht Van der Kamp welke geur de opwinding weghaalt, maar ook welke geur niet giftig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Meisjes gedrogeerd en verkracht door groep mannen in Den Bosch: 8 arrestaties

"Seksueel geweld is natuurlijk veel complexer dan alleen een staat van opwinding, maar het is een onderdeel ervan. Ons grotere doel is om de kennis en het bewustzijn over seksueel geweld te vergroten en zo te streven naar een wereld vrij van seksueel geweld", aldus Van der Kamp.

Minder zware wapens 

Twee jaar geleden, in 2017, kreeg het bedrijf van Van der Kamp subsidie van de gemeente Rotterdam om de armbandjes te testen. "Door die proef zagen we dat het veiligheidsgevoel toenam en het gebruik van zwaardere wapens afnam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justitie lanceert xtc-parfum om drugslabs te herkennen

Ilja Croijmans, geuronderzoek aan de Universiteit Utrecht, vindt de INVI-bracelets een 'interessant idee'. "Walging is een adaptieve functie, wat betekent dat het is geëvolueerd om onze overlevingskans te verhogen. Als je walgt van iemand zul je daar geen kinderen mee willen maken en zal dat dus je partnerkeuze aansturen. Dat idee zit hierachter: als jij vindt dat iemand stinkt, zul je je niet met die persoon willen voortplanten."

Cultuuroverstijgende geuren

Hoewel volgens Croijmans de waarneming van geuren 'subjectief' is en de ene cultuur geniet van een geur, terwijl een andere ervan kan walgen, zijn er volgens hem ook geuren die culturen overstijgen. "Wat er dan gebeurt is dat je je totaal niet meer aangetrokken voelt tot een slachtoffer. Bovendien kun je er gedesoriënteerd door raken, waardoor het slachtoffer zou kunnen ontsnappen."

De zelfverdedigingsband kost 69,95 euro en is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, grijs en roze. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore