'Wind tegen'

Man fietst uren door de regen om fietsje voor dochter te kopen

09 december 2019 14:04 Aangepast: 10 december 2019 15:39
archieffoto Beeld © iStock

Er zijn maar weinig mensen die zo veel overhebben voor een fietsje als een bewoner van een asielzoekerscentrum uit Dronten. Hij reageerde op de Marktplaatsadvertentie van Mariella uit Lelystad en kwam het kinderfietsje op de fiets halen. Een tocht waarvoor hij vier uur heen en vier uur terug moest fietsen.

"Het paarse fietsje van mijn dochtertje stond al een tijdje op Marktplaats en zaterdag om twaalf uur hadden we een afspraak met een man die het zou komen halen", zegt Mariella van Duijn tegen EditieNL.

Wind tegen

"Om half twaalf appte de koper dat hij wat later zou zijn omdat hij 'wind tegen had'. Mijn man en ik vreesden dat - zoals dat wel vaker met afspraken via Marktplaats gaat - hij misschien wel helemaal niet zou komen opdagen", zegt Mariella. Om één uur was de man er nog steeds niet, terwijl hij wist dat Mariella en haar man op dat tijdstip weg moesten voor een afspraak. Ze appte de koper dat ze nu echt moesten vertrekken.

Een uur later zag ze via een appje op haar telefoon dat de man voor haar deur stond. "We appten hem dat we voorlopig niet thuis zouden zijn, maar hij stond erop dat hij zou blijven wachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-vluchteling Mevan vindt Zwollenaar die haar jaren geleden een fiets cadeau gaf

Bij thuiskomst zagen ze een man met een muts en handschoenen voor de deur staan. "Hij was aan het klappertanden van de kou, maar ondanks dat gaf hij ons een brede glimlach toen hij ons eindelijk zag. Wat we vervolgens ook aanboden, hij wilde niets. Geen koffie, geen thee, niet even opwarmen. Hij wilde gelijk het fietsje zien. Toen hij dat eenmaal zag, begon hij weer te lachen."

Vier uur lang gefietst

De man vertelde dat hij om tien uur die ochtend met de fiets was vertrokken van het asielzoekerscentrum in Dronten. "Het was een ontzettend aardige man die gewoon vier uur had gefietst om het fietsje voor zijn dochtertje op te halen", zegt Mariella ontroerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Romantisch huwelijksaanzoek in AZC: 'Ik wil mijn liefde laten zien'

Na lang aandringen van Mariella en haar man ging hij akkoord om het fietsje gratis mee te nemen. "Hij wilde hier aanvankelijk niets van weten, maar wij konden het natuurlijk niet over ons hart verkrijgen om hem ook eens te laten betalen. Ook wilde hij niets weten van een lift terug naar het asielzoekerscentrum. Hij bond het fietsje onder zijn snelbinders en begon aan de lange fietsrit terug, in het donker in de kou."

Diep respect en kleine buiging

De man beloofde Mariella dat hij haar via WhatsApp op de hoogte zou houden van zijn terugreis. "Om half tien kregen we een appje dat hij thuis was en dat zijn dochtertje 'ontzettend blij' was met haar fiets. Kun je nagaan: deze man heeft acht uur op de fiets gezeten, drie uur staan wachten voor een dichte deur en was zo ontzettend dankbaar. Ik schoot weer vol toen ik zijn bericht kreeg."

"Dit relativeert zoveel. Deze ontmoeting zette mij weer met beide benen op de grond. Ik bleef er ook zondag mee in mijn hoofd zitten, vandaar dat ik het verhaal heb gedeeld op Twitter", zegt Mariella.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore