Ga naar de inhoud
EditieNL

Pas op met droogshampoo: 'Ik had opeens een kale plek op mijn hoofd'

Beeld © Getty Images

Het is ideaal als je geen tijd hebt om je haar te wassen, maar droogshampoo blijkt volgens nieuw onderzoek helemaal niet zo goed te zijn. Je kunt er jeuk van krijgen en zelfs haaruitval. "Ik moet nu met een kale plek leven", vertelt Nicole.

Droogshampoo is voor vooral vrouwen een gewild product om het haar fris te houden. Op de camping, tijdens een festival of gewoon thuis. Cijfers van het aantal mensen dat het gebruikt zijn er niet, maar de populariteit groeit.

Maar dat kan weleens gaan veranderen, nu Britse en Amerikaanse onderzoekers waarschuwen voor het product.

Wat is het?

Droogshampoo is een poeder die in een bus zit. Vergelijkbaar met haarlak. Even spuiten en je vette haar ziet er weer fris uit. Je kunt de shampoo bij de kapper of drogist kopen voor een paar euro. 

Hoe handig het ook is, onderzoekers waarschuwen nu voor het product. Dermatoloog Menno Gaastra kent die gevaren. "Droogshampoo pakt als het ware het vet in. En dat droogt de hoofdhuid uit. Een droge huid geeft irritatie. Veel stevige ontvettende shampoo geeft ook een rode en geïrriteerde huid. En in het ergste geval kan irritatie zorgen voor haaruitval."

Twee soorten

De Engelse Nicole Baxter (foto rechts) kreeg naar eigen zeggen kale plekken door het gebruik van droogshampoo. Ze zette het verhaal op Facebook; haar post werd ruim 31.000 keer gedeeld.

"Door het gebruik van droogshampoo heb ik midden op mijn hoofd een kale plek. En die gaat nooit meer weg. Ook heb ik roos gekregen. Pas aub op voor het gebruik. Het maakt je haar kapot."

'Al onze producten zijn veilig'

Editie NL heeft contact gezocht met het shampoomerk Batiste, waaraan Baxter refereert. In afwachting van hun reactie, plaatsen we hier de reactie van een woordvoerder van het merk in Engeland: "Batiste is al 30 jaar het grootste droogshampoo merk in het Verenigd Koninkrijk. We zijn vastberaden om kwaliteitsproducten af te leveren die elke dag worden gebruikt door miljoenen gelukkige klanten. We willen onze klanten ervan verzekeren dat al onze producten worden getest of ze voldoen aan de Europese regelgeving. Al onze producten zijn als veilig gecertificeerd. Zoals bij alle schoonheidsproducten, of het nou voor het haar, lichaam of gezicht is, raden we aan de bijsluiter goed en gebruiksaanwijzing goed te lezen. Stop met gebruiken als je een gevoelige reactie hebt."

Nuance

Is het echt zo erg? Haarstylist Rachel Geerman nuanceert: "Er zijn twee soorten: een spray en poeder. Die poeder is voor heel fijn haar of vet haar. Die is heftiger dan de spray."

Volgens de haarstylist moet je vooral uitkijken met de poedervorm: "Als je de poeder veel gebruikt, verstopt je hoofdhuid. Kijk dus uit. En gebruik het vooral niet dagelijks."  Haar advies: gebruik surfspray. Dat is een soort zoutoplossing en volgens Geerman een stuk minder schadelijk. 

Bekijk de reportage van Editie NL:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Kletsende kapper is grootste knipergernis