Dierenbescherming

Veertien verwaarloosde paarden bevrijd uit vervallen schuur

05 december 2019 11:22 Aangepast: 05 december 2019 14:39
Beeld © Dierenbescherming

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft eind november veertien paarden uit een zwaar vervallen schuur in West-Brabant bevrijd. De dieren hebben naar schattig twee jaar in de vuile, donkere schuur gestaan, op sommige plekken tot hun knieën in hun eigen uitwerpselen.

Na een melding trof de politie de paarden aan in de schuur. De dieren stonden afzonderlijk in geïmproviseerde boxen op een dikke laag mest.

"De toplaag van de 1,5 meter hoge laag mest was nog nat waardoor de dieren nergens droog konden liggen. De paarden zakten soms tot de knieën weg in hun eigen uitwerpselen."

Turkse sloffen

Veel van de paarden hadden ernstig lange hoeven, ook wel Turkse sloffen genoemd. "Een erg pijnlijke aandoening voor de dieren."

Een van de dieren moest zelfs ter plekke behandeld worden door een dierenarts en hoefsmid, omdat het niet goed in de benen kon komen.

Breekijzers

Met een slijptol, breekijzers en rieken zijn de dierenbescherming en de politie uren bezig geweest om de paarden uit hun benarde positie te bevrijden. "De dieren waren bang om van de berg mest af te moeten springen. Een behoorlijke klus die met beleid geklaard is", aldus de dierenbescherming.

De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze een schoonmaakbeurt, medische controle en verdere verzorging krijgen. Tegen de eigenaar wordt proces verbaal opgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore