Ga naar de inhoud
'De boer dat is de keerl'

Lobbyen voor een plekje in de Top 2000, mag dat zomaar?

Het Top 2000 Café Beeld © ANP

De stembus voor de Top 2000 is weer geopend. Daarmee is ook het lobbyen begonnen, want steeds meer mensen proberen een nummer in de lijst te krijgen. Zo is boerenorganisatie Team Agro NL een actie begonnen om het liedje 'De boer dat is de keerl' in de lijst te krijgen. Mag dat gelobby zomaar?

Een ode aan de boer, noemt Geertjan Kloosterboer van Team Agro NL het nummer De boer dat is de keerl van Normaal. "En daar kunnen we trots op zijn. We willen de boer weer op een positieve en leuke manier op de kaart krijgen. We roepen daarom op om op dit nummer te stemmen."

De boeren zijn zeker niet de enige die actie voeren. Als tegengeluid lobbyt dierenrechtenorganisatie Animal Rights ervoor om op het nummer Meat is murder van The Smiths te stemmen. En leerlingen van het Maris College in Den Haag doen een poging om O, o, Den Haag terug in de lijst te krijgen.

Stembus
Lees ook:
Stembus voor Top 2000 is weer geopend

'Weerspiegelt wat er is gebeurd'

Het lobbyen mag gewoon, laat een woordvoerder van de NPO aan Editie NL weten. "Zolang het niet met commercieel belang is of er 80 duizend keer van dezelfde computer gestemd wordt. De Top 2000 weerspiegelt wat er afgelopen jaar in het land is gebeurd. Het is mooi om te zien dat mensen moeite doen om hun held in de lijst te krijgen."

Dat vindt ook muziekdeskundige Norbert Pek, die het boek 20 Jaar Top 2000 schreef. "De Top 2000 is altijd een lijst geweest van wat er speelt in de maatschappij. Ik vind de acties geen probleem. Het is leuk dat muziek daardoor gaat leven. Ik vind het wel te ver gaan als zo'n lied op nummer 1 komt, of zelfs in de top 50 of 100. Dan is het niet de favoriet van het volk, maar van een lobbygroep."

Pokémon

In het verleden is gebleken dat acties zeker effect kunnen hebben. Zo staat de Pokémon Theme Song al een paar jaar in de Top 2000, als resultaat van een actie op Facebook. Pek denkt dan ook dat het lobbyen kan werken, al kunnen pogingen ook mislukken. "Ik vraag me af of ze dit jaar succesvol zijn. De lobby's zijn redelijk groot aangekondigd, maar er komt niet heel veel nieuws bij. Het moet heel sterk zijn en mensen moeten er actief achter gaan staan."

Twintig
Lees ook:
Twintig jaar Top 2000 gevierd met boek

Geschrapt

Pek is wel verbaasd dat de NPO de acties prima vindt. "In het verleden zijn lobbyacties tegengehouden door de Top 2000. In 2007 werden twee nummers geschrapt: Tell the world van de religieuze groep Hillsong United en 't Het nog nooit zo donker west van Ede Staal, een streektaalzanger uit Groningen. De nummers leken hoog te komen. Totdat de toenmalig zendermanager ingreep: die vond de acties te massaal en schrapte ze. Toen werd er gezegd dat het niet politiek mag worden. Dus ik ben verbaasd dat het nu mag."

Bekijk hier de video:

02:46