Ga naar de inhoud
Letsel nog onbekend

Jongens gooien vuurwerk naar hulphonden: 'Misschien zijn ze nu verpest'

De honden waren flink van streek Beeld © Stichting Gebruikers Assistentiehonden

Hulphondenschool De CliCk is woest. Gisteren gooiden twee jongens expres vuurwerk naar hulphonden in opleiding. "Het behoeft geen uitleg wat een laffe daad dit was."

Sanne Singer, mede-eigenaar van De CliCk, kwam met een busje met vijf hulphonden aan bij een gastgezin in Tilburg om een hond in opleiding te plaatsen. Terwijl ze een begeleider gedag zei, gooiden twee jongens vanuit een raam op de derde verdieping vuurwerk naar beneden.

Een van de leden van het gastgezin werd geraakt op haar schoen. Een ander rotje kwam tussen de honden terecht. Ondertussen zaten er ook nog honden in het busje. Die gingen volledig door het lint door de harde knallen.

Geschrokken

"Iedereen begrijpt hoe erg wij en de honden geschrokken zijn", schrijft De CliCk op Facebook. De medewerkers van de hulphondenschool hebben direct de politie gealarmeerd, maar dat zette weinig zoden aan de dijk. "Het duurde drie kwartier tot ze er waren. We hadden een adres, maar de jongens konden we op drie hoog achter een open raam niet duidelijk zien. Dus we hadden geen signalement."

'En
Lees ook:
'En toen boem': Rens (23) raakte zijn vinger kwijt door illegaal vuurwerk

Wel waren er drie getuigen die hebben gezien dat het vuurwerk uit dit raam werd gegooid. "De politie is binnen geweest, maar trof geen vuurwerk meer aan. Tja, gek hè, na drie kwartier... De jongens in de woning ontkenden de daad. Ze zijn wel geregistreerd, de namen zijn bekend." De CliCk gaat aangifte doen tegen de jongens.

Gevolgen nog onbekend

Een van de honden die buiten stonden, heeft de hele middag gebibberd. "We moeten afwachten wat dit voor gevolgen heeft voor de honden. Het kan heel goed zijn dat er een paar honden nu voor altijd verpest zijn." Als er honden zijn die niet meer kunnen werken, zal De CliCk een schadevergoeding eisen.

Aangifte

Volgens De CliCk is het niet de eerste keer dat de jongens dit deden. "Ze geven al geruime tijd overlast vanuit die woning door vuurwerk te gooien. Maar de politie had nog geen meldingen gehad. Dus mensen moeten wel melding doen, dan kunnen ze er iets mee."

Laffe daad

De hulphondenschool vraagt mensen om hun bericht te delen, zodat de daders snel gestraft zullen worden. "Het behoeft geen uitleg wat een laffe daad dit was. Jezelf niet laten zien, gericht naar mensen en honden vuurwerk gooien, en dan ook nog ontkennen."