Dol op klassiek

Van Bella tot Max: dit zijn de populairste hondennamen

03 december 2019 11:27 Aangepast: 03 december 2019 15:53
Veel Nederlandse puppy's krijgen klassieke namen Beeld © iStock

Nederlandse hondeneigenaren geven hun kersverse pup het liefst een klassieke naam. Max, Luna en Charlie zijn al jaren razendpopulair onder baasjes. Dat blijkt uit onderzoek van hondenplatform Rover, gebaseerd op data van meer dan twee miljoen huisdiereigenaren.

Klassieke namen doen het opvallend goed bij hondeneigenaren. De top 10 van 2019 wordt aangevoerd door Max, gevolgd door Luna en Lola.

Celebs en Disney-figuren

Daarnaast zijn namen van bekende figuren een trend. Denk aan Rembrandt en Jackie – naar Oranje Leeuwin Jackie Groenen. Maar ook Disney-klassiekers zoals Nala en Jasmine zijn in opkomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de populairste kattennamen van Nederland

De naam die het snelst in de ranglijst is gestegen, is Scooby. Die ging van plek 1147 in 2018 naar 34 in 2019. Andere rijzende sterren zijn Rex, Laika, Marley, Buddy en Lady.

Mensennamen

We blijken onze honden niet graag typische hondennamen te geven. Veel viervoeters krijgen een naam die ook voor mensen populair is. Een paar voorbeelden die zowel bij mensen als dieren geliefd zijn: Bram, Mila, Nora en – daar is-ie weer – Max.

In de afgelopen tien jaar zijn er in Nederland in zowel in de toplijst voor hondennamen als de populairste babynamen weinig wijzigingen geweest. Je zou dus kunnen zeggen dat Nederlanders graag vasthouden aan hun klassiekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speciale hondenbioscoop geopend in Den Bosch: 'Zeker ook ludiek'

Hoe korter, hoe beter

Een andere overeenkomst tussen honden- en babynamen in Nederland is de ‘kort-korter-kortst’-trend. Namen hebben vaak één of misschien twee lettergrepen en zijn een mix van ouderwetse Nederlandse namen en ouderwetse Engelse (bij)namen: bijvoorbeeld Bobby en Tommy.

Hulpmiddel voor inspiratie

Krijg jij binnenkort een hond maar ben je op namengebied nog inspiratieloos? Dan heb je misschien baat bij de nieuwe tool van Rover: de Dog Name Generator. Hierin kun je ideeën opdoen voor een leuke naam voor je viervoetige vriend.

De volledige top 10 hondennamen:

  1. Max (↑)
  2. Luna (↓)
  3. Lola (↑)
  4. Bella (↓)
  5. Pip (nieuw)
  6. Bobby (↑)
  7. Charlie (↓)
  8. Tommy
  9. Bo (↑)
  10. Cooper (↑)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore