Gekke plaatsnamen

Asbestos wil andere naam, Lull wil zijn naam juist terug

02 december 2019 16:02 Aangepast: 02 december 2019 16:14
Beeld © Ville.asbestos.qc.ca/

Het Canadese dorp Asbestos wil een nieuwe naam. Volgens de inwoners loopt het voormalige mijndorp leeg vanwege de nare connotatie die mensen hebben met asbest, 'asbestos' in het Engels. De gemeente wil in 2020 een nieuwe plaatsnaam hebben, daarvoor is er nu een prijsvraag uitgeschreven. Ook in Nederland is weleens een plaatsnaam van de plattegrond verdwenen.

Je zal maar wonen in Kale kluft, Muizenhol, Rectum, Muggenbeet, Trutjeshoek of Kruishaar. Maar ondanks deze ietwat opmerkelijke plaatsnamen, bestaan deze namen nog steeds. De plaatsnaam Lull, een voormalig buurtschap bij Venray, heeft het niet gered.

Aanstootgevend

In 1977 besloot de gemeenteraad de naam Lull langzaamaan te schrappen uit gemeentelijke stukken en van nieuwe plattegronden, weet Jan Strijbos van het Historisch Platform Venray. "In die tijd werden de dorpsgrenzen herzien en door de industrialisering in deze buurt kwamen er steeds meer mensen uit het westen hier werken. De gemeente vond de naam toen aanstootgevend en niet gepast."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speciaal fonds voor huiseigenaren die asbest willen verwijderen

Op het moment dat er in de jaren '90 een nieuwbouwwijk bij Landweert en Antoniusveld werd ontwikkeld, ontstond de naam Sint Antoniusveld en verdwenen alle Lull-plaatsnaamborden uit de omgeving, zegt Strijbos.

Media-aandacht gebruiken

Volgens citymarketeer Marco van Hoek, is het logisch dat een plaatsnaam wordt aangepast als deze heel negatief is. "Maar soms kan een plaatsnaam met een negatieve connotatie ook juist worden gebruikt. Dan krijgt de stad een andere functie, met een ander verhaal. Denk bijvoorbeeld aan Tsjernobyl. Meteen na de ramp kon de naam niet gelijk worden uitgebuit, maar later kreeg het veel meer media-aandacht en werd de plaatsnaam gebruikt in de voorlichting", zegt Van Hoek tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeente Westerwolde verloot 145 plaatsnaamborden

Op die manier kun je dus gebruik maken van je aparte plaatsnaam, zegt Van Hoek. "Wat wil je met je stad vertellen? Asbestos zou bijvoorbeeld de naam kunnen gebruiken als voorlichting voor asbest. Of je kan proberen er een positieve draai aan te geven. Bij Lull zou je kunnen denken aan slogans als 'Wij lullen niet, maar doen!'"

Bezwaar tegen Lull

Dit advies zou zomaar eens van pas kunnen komen, want de naam Lull is sinds de naamswijziging nog steeds niet vergeten. In 2008 pleitte Jan Strijbos voor het terugplaatsen van de plaatsnaamborden van Lull. De gemeente had daar aanvankelijk geen bezwaar tegen maar de burgemeester stemde uiteindelijk toch tegen. "Die was ook niet van hier, hij vond het nog steeds ongepast", zegt Strijbos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blokker Holding krijgt nieuwe naam, wil verwarring voorkomen

Toch duikt elk jaar rond carnavalstijd een oud plaatsnaambord Lull op in een tuin van iemand van de carnavalsvereniging. "Dan zie je in de optocht weer leuzen als 'Het Brukske (ook een oude plaatsnaam uit deze buurt, red.) is gevallen, Lull in zicht' oftewel 'Het broekje is gevallen, lul in zicht'", lacht Strijbos.

Informatiebord

Toch vindt Strijbos het niet alleen maar lollig. Op dit moment heeft hij weer serieuze plannen om een informatiebord over Lull te plaatsen op de plek waar vroeger het centrum van dit gehucht was. "De historie die aan Lull hangt is te groot om deze zomaar verloren te laten gaan."

Andere schaamnamen

  • In het Oostenrijkse Fucking overwoog de gemeenteraad een naamsverandering, maar die liet men toch schieten toen ze realiseerde hoeveel extra toerisme de naam opleverde. 
  • Ook is er Dildo Island - een eiland bij Canada. Sommige inwoners vinden de naam maar al te gênant. Zij wilden als andere naam bijvoorbeeld Seaview, maar dat is er nooit van gekomen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore