Verdriet

Oliebollenkoningin Stien Visser overleden: 'Die kraam was haar leven'

02 december 2019 12:23 Aangepast: 02 december 2019 12:29
Mevrouw Visser bracht onlangs nog een bezoek aan haar oude oliebollenkraam Beeld © Richard Visser

Stien Visser is niet meer. De oliebollenkoningin die een heus begrip was in Rotterdam, is vrijdagmiddag op 88-jarige leeftijd overleden. Vorige maand bracht ze voor de laatste keer een bezoek aan de kraam waar ze 65 jaar lang werkte.

Mevrouw Visser was oliebollenbakker in hart en nieren. In 1952 startte ze samen met haar man een kraam in Rotterdam, die uitgroeide tot een echt familiebedrijf. Tot twee jaar geleden hielp de 88-jarige vrouw nog elke winter mee. "Die kraam was haar leven", vertelt haar zoon Richard Visser aan Editie NL.

Altijd gelijk

Nadat ze zelf was gestopt met werken, kwam ze nog vaak langs om te proeven. "Mijn moeder had op het gebied van oliebollen altijd gelijk. Als zij zei dat het goed was, dan was dat ook echt zo. Andersom trouwens ook. 'Nee Rich, dit is het niet', riep ze dan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zieke vrouw (88) bezoekt voor het laatst de oliebollenkraam van haar zoon

Laatste bezoek

Mevrouw Visser was terminaal ziek en zelf niet meer in staat om van haar woonplaats Oosterhout naar Rotterdam te reizen. Dankzij Stichting Ambulancewens kon ze onlangs nog één keer de oliebollenkraam bezoeken. Een herinnering waar ze het na afloop nog veel over heeft gehad.

"Het was een vermoeiende dag voor haar, maar ze vond het fantastisch", vertelt Richard. "Buiten was ze een oud vrouwtje, maar toen ze eenmaal in de kraam stond, leefde ze helemaal op. Ze straalde. Het beertje dat ze die dag kreeg van Stichting Ambulancewens, heeft ze tot haar dood bij haar in bed gehouden."

Altijd nieuwsgierig

Richard was heel hecht met zijn moeder. "Ik ging elke dag na werk bij haar langs, soms zelfs meerdere keren. Ze was altijd begaan met de kraam en wilde tot in detail weten hoe het was gegaan. 'Hoeveel teiltjes beslag waren er die dag doorheen gegaan?' Als ze hoorde dat we weer uitverkocht waren, verscheen er een glimlach op haar gezicht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rosalina (7) brengt oliebollen naar agenten 'die op boeven moeten passen'

Haar dood laat een flink gat achter in Richards leven. "Elke ochtend belde ze me om 5.30 uur, als ik in de auto zat. Dan liet ze de hulpdienst mijn nummer draaien en babbelden we over wat de dag zou brengen. Woensdag was de laatste keer dat ik gebeld werd. Het lukte haar toen niet meer om tegen me te praten. Sindsdien is het 's ochtends stil in de auto. Ik zit te wachten op een telefoontje dat niet meer komt."

Opgelucht

Hij is erg verdrietig om haar overlijden, maar ergens ook opgelucht. "Ze had veel pijn. Het leven op aarde had geen toegevoegde waarde meer voor haar. Hoe zwaar ik het ook vind: voor haar is het beter zo."

Stien Visser bij de oliebollenkraam Stien Visser bij de oliebollenkraam

Gelukkig is er ook een waardig vervanger in de familie: "Mijn 21-jarige zoon heeft mijn moeders talenten. Hij weet precies wat de perfecte oliebol nodig heeft. Ik ben ontzettend blij dat hij er is en het stokje wil overnemen."

Afscheid

Maandag 9 december krijgt iedereen de kans om afscheid te nemen van de oliebollenkoningin. Om 11.00 uur vindt de uitvaart plaats in de basiliek in Oosterhout.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore