Onderzoek

Boos? Tevreden? We kunnen onze katten heel slecht lezen

02 december 2019 10:42 Aangepast: 02 december 2019 12:53
In ons land zijn er nu ook officieel katten met corona gevonden (archieffoto) Beeld © iStock

Vrijwel elk kattenbaasje denkt zijn of haar kat door en door te kennen, maar uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat we heel slecht zijn in het interpreteren van de gezichtsuitdrukkingen van onze kat.

Als Minoes blaast is ze boos, als ze spint is ze tevreden en als ze haar oortjes naar achter trekt is ze chagrijnig. Zo gemakkelijk is het toch om je kat te lezen? Nou nee. Katten hebben de reputatie om behoorlijk ondoorgrondelijk te zijn en dat blijkt ook het geval, zo bewijst onderzoek van de University of Guelph in Ontario. 

Kattenfluisteraars

De onderzoekers vroegen zesduizend proefpersonen uit 85 landen naar kattenfilmpjes te kijken en vervolgens te bepalen welke stemming de katten in de filmpjes hadden. De proefpersonen scoorden gemiddeld ondermaats, met minder dan 60 procent van de antwoorden juist. Slechts 13 procent interpreteerde 75 procent van de filmpjes wél goed. Deze respondenten kunnen volgens de onderzoekers door het leven als ware 'kattenfluisteraars'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overleden internetsensatie 'Grumpy Cat' leverde baasje miljoenen op

"Katten zijn moeilijk te lezen, maar ze zijn niet volledig ondoorgrondelijk", zegt gedragsbioloog Georgia Mason tegen The Washington Post over het onderzoek. "Katten vertellen ons dingen met hun gezichten en als je echt kundig bent, dan zou het moet lukken om de stemming juist te interpreteren."

Dierenarts scoort goed

Over het algemeen deden de vrouwelijke respondenten het iets beter dan de mannelijke. Maar - niet geheel verrassend - vooral mensen die beroepsmatig bezig zijn met katten, zoals dierenarts, scoorden bovengemiddeld hoog. "Wellicht waren ze al briljant, waarna ze voor het beroep dierenarts hebben gekozen", gokt Mason.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Cat Video Fest: kattenfilmpjes in de bios

De behoorlijk teleurstellende score van de respondenten, waaronder ook veel kattenbezitters, betekent volgens Mason dat veel mensen wel wat onderwijs in kattenlichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen kunnen gebruiken. "Mensen hebben de neiging om minder gebonden te zijn aan hun kat dan aan hun hond en er dus ook wat nonchalanter mee om te gaan. Hoe beter we de gezichtsuitdrukkingen van katten leren kennen, hoe beter we ze begrijpen", aldus Mason.

Test je kennis

Denk jij je kat goed te kennen? Hier kun je een korte versie van het onderzoek doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore