Ongeluk

'En toen boem': Rens (23) raakte zijn vinger kwijt door illegaal vuurwerk

29 november 2019 16:11 Aangepast: 02 december 2019 14:01
Rens raakte op zijn veertiende een vinger kwijt door vuurwerk Beeld © Eigen foto

Afgelopen week raakte een 15-jarige jongen uit Brabant zwaar gewond door vuurwerk. Hij raakte gewond aan zijn gezicht en hij verloor een aantal vingers. Berichten als deze halen nare herinneringen naar boven bij Rens Janssen (23). Hij weet als geen ander wat deze jongen doormaakt. Toen hij veertien was verloor hij zelf een vinger door illegaal vuurwerk.

Rens was veertien toen hij van een vriendje wat illegaal vuurwerk kreeg. Hij bewaarde het voor de jaarwisseling. "Net na middernacht haalde ik twee patronen uit mijn broekzak. Ik had in mijn andere hand een aansteeklont. Toen ik nog wat uit mijn broekzak wilde pakken ging het mis", vertelt hij aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongen (15) raakt vingers kwijt na afsteken illegaal vuurwerk

"En toen boem, ging het af." Het vuurwerk spleet zijn hand open. "Ik weet er eigenlijk nog maar weinig van. Ik kan me vaag herinneren dat ik in de ambulance lag. Maar de rest is allemaal vrij vaag."

Hand doormidden

De linkerhand van Rens was doormidden. In eerste instantie zaten zijn vingers er wel nog aan. "Samen met plastisch chirurg Oscar van Kooten van het Medisch Spectrum Twente, hebben we een half jaar lang gestreden om mijn middelvinger, die er het slechts aan toe was, te behouden."

Helaas voor Rens kwamen ze er na maanden achter dat zijn vinger niet meer te redden was. "Hij werd steeds zwarter. Uiteindelijk hebben we besloten om hem eraf te halen. De chirurg heeft toen mijn wijsvinger verplaatst naar de plek waar mijn middelvinger zat waardoor je nu nauwelijks meer ziet dat ik een vinger mis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een vuurpijl explodeerde in Ruuds gezicht, het werd hem fataal

Maar ondanks dat zijn hand er nu 'redelijk normaal' uitziet heeft het ongeluk een enorme impact op het leven van Rens.

Paniek

"De eerste jaren durfde ik op oudjaarsdag niet over straat. En als ik nu de geur van vuurwerk ruik krijg ik nog steeds een paniekerig gevoel. Ik dwing mezelf wel om elk jaar om twaalf uur even naar buiten te gaan. Ik moet er toch mee leren leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vindt opslagbox vol illegaal vuurwerk: 30.000 cobra's

Maar bij elk bericht dat hij leest over vuurwerkslachtoffers komt het weer even terug. "Het is een heel beladen onderwerp want er zijn zoveel meningen over jochies van 14 of 15 jaar die vuurwerk afsteken. Mensen denken vaak 'eigen schuld dikke bult', maar die jochies realiseren zich op dat moment nog niet dat als het misgaat het ook echt goed misgaat."

Vuurwerk Videoland

Documentaire

Op Videoland is nu Vuurwerk onder vuur te zien. Veel mensen pleiten voor een vuurwerkverbod, maar hardcore fans willen hun hobby niet opgeven. Tijd voor een experiment: met een EEG-scan bekijken we wat vuurwerk met je brein doet.

'Impact is zo groot'

Dat beaamt plastisch chirurg Van Kooten van het Medisch Spectrum Twente. Hij ziet elke jaarwisseling enkele vuurwerkslachtoffers die echt zwaar gewond zijn geraakt. "Dan moet je denken aan blijvende schade door het missen van een hand of een deel van de hand. Oogletsel van blijvende aard of aangezichtsletsel." 

Rens hoopt dat hij met zijn verhaal mensen kan waarschuwen. "Iedereen denkt altijd: 'dat gebeurt mij niet'. Maar als het gebeurt is de impact zo groot. Dat besef moet er wel zijn."

Waarschuwing:

Foto's van net na het ongeluk van Rens volgen hieronder. Ze kunnen als choquerend worden ervaren. 

De hand net na het ongeluk De hand net na het ongeluk
Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore