Mega-populair

Dé video-app voor 20-minners: TikTok verovert Nederland

29 november 2019 13:19 Aangepast: 29 november 2019 18:40
Jesse van Wieren is een bekende TikTokker Beeld © EditieNL

Je favoriete artiest nadoen, een dansje, een sketch, een challenge met daarbij de keuze uit talloze liedjes, filter en geluidseffecten. Dat is in een notendop de social video-app TikTok die zo populair is dat meer dan de helft van alle Nederlandse 12-jarigen inmiddels een account heeft.

Volgens marktonderzoeker Multiscope heeft TikTok in Nederland op dit moment ruim 1 miljoen gebruikers. Het percentage gebruikers onder 12-jarigen is het hoogst: maar liefst 64 procent gebruikt TikTok. Boven die leeftijd daalt gebruik snel. Van de 15-jarigen gebruikt nog geen 30 procent de app en van de 18-jarigen nog slechts 9 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'TikTok heeft in Nederland ruim 1 miljoen gebruikers'

Maar hoewel de videoapp TikTok dus behoorlijk populair is, kijkt de gemiddelde volwassene je nog glazig aan als je het over de app hebt. Daarom legt Britt Willemsen van The Best Social Media de app nog één keer uit: "TikTok is een app waarmee je korte video’s van maximaal 15 seconden kan delen. Het idee is simpel en je hebt veel mogelijkheden: je uploadt een filmpje waarin je een dansje opvoert of je hobby laat zien, iets playbackt, waarbij je kan kiezen uit enorm veel liedjes, filters, geluidseffecten en edit-opties."

Enorme stroom video's

Volgens Willemsen zit het succes van de app er vooral in omdat je als tiener 'echt je creativiteit' erin kwijt kan. "De enorme stroom aan afwisselende video’s maakt de app leuk om te gebruiken. Het zijn korte video’s dus het kijken gaat niet snel vervelen", zegt Willemsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok biedt excuses aan voor verwijderen video Chinese kampen

Bovendien is TikTok een 'erg positieve app' volgens de social media-expert. "Waar het bij Instagram heel erg om het uiterlijk draait, zijn het bij TikTok vooral grappige video’s die leuk zijn om te bekijken. Daarbij is het feit dat er maar weinig ouders te vinden zijn op TikTok, ook een pluspunt voor de gebruikers."

Begonnen uit verveling

En waar je bekende Instagrammers en influencers hebt, heb je inmiddels ook bekende TikTokkers. De 17-jarige Jesse van Wieren is binnen een halfjaar tijd uitgegroeid tot eentje. "Ik ben begonnen uit pure verveling. Eén van mijn eerste filmpjes waarin ik een liedje playback terwijl mijn vader de woonkamer binnenstapt, werd een aantal duizend keer bekeken, sindsdien gaat het hard", zegt Jesse tegen Editie NL.

Inmiddels heeft Jesse zo’n 170 duizend volgers. "TikTok is voor mij de perfecte plek om beter te worden in wat ik het liefste doe: acteren. Ik volg een theateropleiding in Leeuwarden en kan via TikTok echt mijn creativiteit kwijt. Mijn video's variëren van dansjes tot grappige sketches en het nadoen van bijvoorbeeld Martien Meiland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore