Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sporten = cashen

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt

26 november 2019 16:06 Aangepast: 26 november 2019 18:37
Zorgverzekeraars hopen mensen aan te zetten om meer te sporten Beeld © iStock

Geld krijgen om te sporten, het klinkt als de ultieme droom. Die kan nog werkelijkheid worden ook, want tegenwoordig is het mogelijk om geld terug te krijgen van je zorgverzekering als je rent, fietst of traploopt. "We willen mensen een duwtje in de rug geven."

Nee, het is geen 1 april. Met de Vitality-app van zorgverzekeraar ASR kun je daadwerkelijk beloond worden door te bewegen. Als je hard genoeg je best doet, kun je geld terugkrijgen of een cadeautje verwachten.

Duwtje in de rug

De applicatie is sinds 4 november te downloaden. "We doen het omdat we als verzekeraar een positieve bijdrage aan de gezondheid willen leveren", zegt Jordi Baardewijk van ASR tegen Editie NL. "Niet alleen door te verzekeren, maar ook door preventie. We willen mensen die graag meer bewegen een duwtje in de rug geven."

De Vitality-app motiveert je om te sporten De Vitality-app motiveert je om te sporten

Het gezondheidsprogramma is toegankelijk voor iedereen. "Je vult eerst vragen in over je leefstijl. Vervolgens krijg je je eigen 'Vitality-leeftijd' te zien, met jouw bijbehorende doelen – wekelijks, maandelijks en jaarlijks. Het is echt de bedoeling dat mensen volhouden."

Beloningen

De beloningen lopen breed uiteen: zo kun je als weekbeloning een waardebon verwachten. Een maandbeloning kan bijvoorbeeld een activity tracker zijn. Als jaarbeloning kun je zelfs geld terugkrijgen van de verzekering. "Maar alleen op de aanvullende bijdrage", legt Baardewijk uit.

Verschillende niveaus

Hij benadrukt dat de doelen zeer haalbaar zijn, wat je conditie ook is. "Zolang je kunt aantonen dat je hartslag omhoog gaat, ben je goed bezig. Iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen." Voor mensen die niet kunnen bewegen omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, heeft ASR nog geen oplossing bedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Interactieve speelvloer voor peuters die te weinig bewegen

Het gaat overigens niet om een gratis app: ASR Vitality kost 3,50 euro per maand. "De ervaring leert dat mensen zich eerder committeren als ze ervoor betalen. Met het behalen van één weekdoel heb je het al terugverdiend."

Andere verzekeraars

ASR is niet de enige verzekeraar die mensen stimuleert te bewegen. Ook Menzis moedigt mensen aan om te sporten door korting te geven op sportieve artikelen via 'Menzis SamenGezond'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Healthy Question: is het wel gezond om iedere dag te sporten?

Toch zien niet alle verzekeraars dergelijke acties zitten. Zilveren kruis laat aan Editie NL weten hier geen heil in te zien. Ook VGZ is niet van plan om dit te doen. CZ doet het momenteel niet, maar sluit niet uit het ooit te doen omdat de verzekeraar merkt dat het een trend is om zoiets aan te bieden.

Reactie Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland vindt het positief dat zorgverzekeraars mensen stimuleren om hun gezondheid te verbeteren, laat persvoorlichter Thom Meens weten aan Editie NL. "Maar dat moet niet leiden tot het uitsluiten van anderen."

Het is volgens Meens wel toegestaan wat ASR doet. "Volgens de wet mag je geen korting geven op de basisverzekering, maar wel op de aanvullende. Dus dat doen ze geheel volgens de regelgeving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore