Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Rotterdammers trotser op stad dan Amsterdammers

Rotterdammers zijn trotser op hun stad dan Amsterdammers Beeld © ANP

Het staat er niet goed voor met de trots van de Amsterdammers. Inwoners van de hoofdstad zijn steeds minder blij met hun woonplaats. Dat komt onder andere door het massatoerisme in de stad.

Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Hiervoor wordt twee keer per jaar de reputatie van de honderd grootste gemeenten gemeten. Voor de editie van 2019 werden bijna 16.000 mensen ondervraagd.

Geef mij maar Rotterdam

Het trotse gevoel van de Amsterdammers neemt in rap tempo af. Dat komt door de drukte en de prijsstijgingen in de hoofdstad. Huisjesmelkers en toeristen spelen hierin een grote rol. De grachten en het culturele leven scoren daarentegen nog wél goed.

Niet
Lees ook:
Niet Euromast of Anne Frank Huis, maar Martinitoren is grootste provincietrots

Opvallend is dat Rotterdammers de Amsterdammers qua trots hebben verslagen. Inwoners van de Maasstad zijn blij met het woningaanbod en de continue vernieuwing in Rotterdam. Wel zijn Amsterdammers nog steeds enthousiaster over hun stedelijke architectuur en cultuuraanbod.

Bossche trots

Van alle steden met meer dan 100.000 inwoners zijn de Bosschenaren het allertrotst. Zij vinden hun stad de sympathiekste van Nederland en zijn blij met de zachtmoedige sfeer die er heerst. Op de tweede plaats staat Maastricht, die hoge ogen gooit op het gebied van architectuur, internationale allure en horeca- en winkelaanbod.

Grootste steden scoort slecht

In de totale ranglijst valt op dat steden in de Randstad gemiddeld niet hoog scoren. De derde en vierde plaats worden respectievelijk vervuld door Zwolle en Groningen. Pas op de vijfde plek vinden we een randstedelijke plaats, namelijk Delft. Van de vier grootste steden scoort Utrecht het 'hoogst' met een negende plek.

De top 20:

 1. 's-Hertogenbosch
 2. Maastricht
 3. Groningen
 4. Zwolle
 5. Delft
 6. Nijmegen
 7. Haarlem
 8. Breda
 9. Utrecht
 10. Apeldoorn
 11. Rotterdam
 12. Amersfoort
 13. Amsterdam
 14. Leeuwarden
 15. Leiden
 16. Westland
 17. Den Haag
 18. Tilburg
 19. Arnhem
 20. Emmen