Carpe Diempolis

Je kunt nu een 'kankerpolis' afsluiten om je bucketlist te verwezenlijken

25 november 2019 16:54 Aangepast: 25 november 2019 18:36
De Carpe Diempolis is een initiatief van Sander en Merel Franken Beeld © ANP

Er is een nieuwe polis in verzekeringsland: de Carpe Diempolis. Deze is bedoeld voor mensen die nu nog gezond zijn, maar verwachten in de toekomst kanker te krijgen. Niet de zorgkosten worden hiermee gedekt, maar de overige financiële lasten van de patiënt.

Een pruik, de laatste reis, onbetaald verlof of een bucketlist-activiteit: het is een greep uit de mogelijkheden waar je je voor verzekert met de Carpe Diempolis.

Tot 65 jaar

De nieuwe polis is in het leven geroepen voor mensen die verwachten kanker te krijgen. Je mag dus nog niet met de ziekte gediagnosticeerd zijn of verschijnselen van een voorstadium vertonen. Bovendien moet je onder de 65 jaar oud zijn. Als je een kind hebt onder de 18 jaar, is hij of zij gratis meeverzekerd.

Zieke Joël

Het initiatief komt van Sander en Merel Franken. Bij Merels oudste zoon Joël werd in 2002 acute lymfatische leukemie geconstateerd. Een periode vol ziekenhuisbezoeken en financiële zorgen volgde. In 2007 is Joël overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: verzekering ex-kankerpatiënten desnoods bij wet regelen

Merel vertelt aan Editie NL: "In de laatste vijf jaar van zijn leven had ik graag de financiële middelen gehad om het leven voor ons drietjes wat makkelijker te maken. Ook om mijn tweede zoon wat meer te kunnen begeleiden bij het verwerken van zijn eigen emoties met behulp van gespecialiseerde hulp."

Hulpmiddelen niet vergoed

Ze gaat verder: "Voor Joël zelf werd er veel door het ziekenhuis geregeld, maar een goede psycholoog die bekend was met de situatie werd niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dat geldt voor veel hulpmiddelen die voor meer comfort zorgen. Bijvoorbeeld voor een bucketlist en misschien nog die laatste mooie reis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kankerpatiënt niet doorverwezen

Daarom hebben zij en haar man Sander jarenlang gewerkt om de Carpe Diempolis op poten te zetten. Sander legt uit: "Natuurlijk is het een gok die je neemt, zoals bij alle verzekeringen. Als je toch niet overlijdt aan kanker of het pas na je 65ste krijgt, wordt het opgespaarde geld uiteindelijk gebruikt om de premies van andere afsluiters te betalen." Van de winst die ze maken, gaat de helft naar KWF Kankerbestrijding.

'Oververzekerd land'

Zorgeconoom Marcel Canoy is sceptisch over de nieuwe polis. "Nederland is een erg oververzekerd land. Dit is een typisch voorbeeld van een uitwas van de verzekeringswereld. Als kankerpatiënt krijg je al veel financiële steun in Nederland en ben je al relatief goed verzekerd", zegt hij tegen Editie NL.

Marcel geeft aan niets tegen de Carpe Diempolis te hebben, mits er duidelijk wordt gecommuniceerd met de afsluiter. "Als de boel niet deugt, zal de Consumentenbond of de Autoriteit Consument & Markt ze uiteindelijk op de vingers tikken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore