Ga naar de inhoud
Slaap kindje slaap

Liefdes- en slaapliedjes herkennen we altijd, ongeacht de taal

Beeld © iStock

Ontroerd raken door een liefdesliedje of in slaap sukkelen van een slaapliedje terwijl je geen woord van de tekst begrijpt? Volgens onderzoek van Harvard herkennen mensen overal ter wereld het type liedje ongeacht in welke taal dit wordt gezongen. Muziek is namelijk een 'taal' die iedereen snapt.

De onderzoekers vroegen 30 duizend mensen afkomstig uit verschillende landen te luisteren naar liedjes uit 315 culturen en deze in te delen in een bepaalde categorie. De respondenten moesten de liedjes indelen in de categorie 'slaapliedje', 'liefde', 'dans' of 'helend'.

En ondanks dat de respondenten niet begrepen wat er in het liedje werd gezongen, konden zij de muziek vaak in de juiste categorie indelen, zo zeggen de onderzoekers in het onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in Science.   

Baby
Lees ook:
Baby slaapt, nu mama nog

Zo zou een bekend slaapliedje in het Nederlands als 'Slaap kindje slaap' over de hele wereld als een slaapliedje herkend kunnen worden. En wij zouden op onze beurt best eens in slaap kunnen vallen bij een Koreaans slaapliedje.

Slaapliedje = zacht

"Er zijn bepaalde eigenschappen in een liedje aanwezig waardoor luisteraars een idee krijgen dat ze ofwel naar een slaapliedje, een dansliedje of helend liedje luisteren", zegt psycholoog Samuel Mehr tegen ABC News over het onderzoek. "Dansliedjes zijn vaak sneller dan slaapliedjes en slaapliedjes zijn weer wat zachtere liedjes met kleinere melodische intervallen dan een liefdesliedje."