Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Experimentele app

Helpt de papieren smartphone je van je telefoonverslaving af?

21 november 2019 14:48 Aangepast: 22 november 2019 09:09

Nog even scrollen of een appje beantwoorden. Het is soms moeilijk om je telefoon weg te leggen. Vorig jaar zaten we gemiddeld twee uur per dag op onze smartphone. Google heeft daar iets op bedacht: een papieren smartphone.

Het bedrijf heeft zes 'experimentele' apps geïntroduceerd die moeten helpen om bewuster met onze smartphone om te gaan. Een daarvan is Paper Phone, een app waarmee je zelf een papieren telefoon kan samenstellen.

Je selecteert wat je nodig denkt te hebben, zoals contacten, een routebeschrijving of afspraken uit de agenda, om dat vervolgens te printen. Je kan het geprinte blad daarna opvouwen tot een boekje. Je echte smartphone zou je zo beter links kunnen laten liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met je telefoon aan de lader in bad: 'Doe het gewoon NOOIT'

Geen oplossing

Kan zoiets als de Paper Phone echt helpen om af te kicken van je echte telefoon? Techjournalist Wouter van Noort, die een boek schreef over smartphoneverslaving, heeft er zijn twijfels bij. "Het is natuurlijk geen oplossing, mensen gaan dit waarschijnlijk niet serieus als vervanging zien", aldus Van Noort.

Hij vindt het initiatief wat apart. "Dit soort bedrijven geven juist het meeste geld uit aan trucs waardoor mensen zo vaak mogelijk naar hun apps kijken. Ze verzinnen van alles." 

Sociale beloning

"Bepaalde activiteiten op je smartphone geven je een fijn gevoel", legt hij uit. "Zo is het fijn om je mailbox te legen, of ervaar je sociale druk door de blauwe vinkjes van Whatsapp en krijg je een sociale beloning als je reageert."

Met de app kan je een 'papieren smarpthone' printen Met de app kan je een 'papieren smarpthone' printen

Tips

Google laat in een reactie weten: "Google heeft deze app geïntroduceerd, omdat het wil bijdragen aan een gezondere omgang met de smartphone. We zijn er natuurlijk bij gebaat dat mensen de smartphone gebruiken, maar willen wel dat dit op gezonde manier gebeurt."

Daar heeft Van Noort ook nog wel wat tips voor. Ook zonder de papieren smartphone zijn er volgens hem manieren om je telefoon vaker weg te leggen. "Neem een papieren agenda, dan hoef je voor afspraken niet op je telefoon te kijken. Houd smartphones buiten je slaapkamer en neem daar een ouderwetse wekker. Het helpt ook om pushberichten en blauwe vinkjes uit te schakelen en social media apps te verwijderen of in een apart mapje te slepen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore