Loslopende kippen

Loslopende kippen ingezet tegen hardrijders: 'Het werkt goed'

21 november 2019 12:29 Aangepast: 22 november 2019 09:08
De dieren lopen op de weg

Een opmerkelijke manier om hardrijders tegen te gaan in het Utrechtse dorp Overberg. Niet door een drempel of een flitser, maar met levende dieren.

Boerin Gerry laat in haar straat zo'n dertig kippen, eenden en ganzen rondlopen. Haar overbuurman Wilhelm van de Vooren wil het nu verder uitbreiden. "Het werkt goed, de dieren worden niet aangereden."

Gerry woont net binnen de bebouwde kom, waar 30 kilometer per uur gereden mag worden. Omdat er vaak te hard gereden werd, liet ze twintig jaar geleden de dieren los. "Je ziet dat het autoverkeer rekening houdt met de dieren", vertelt Wilhelm.

Zelf woont hij aan de andere kant van de straat, net buiten de bebouwde kom. Daar mag 60 kilometer per uur gereden worden, maar ook daar houden veel automobilisten zich niet aan. Daarom wil Wilhelm de methode van Gerry uitbreiden naar zijn deel van de straat.

Wilhelm heeft vast een bord ontworpen Wilhelm heeft vast een bord ontworpen

Bord

Wilhelm gaat niet direct dieren rond laten lopen, maar wacht op een bord van de gemeente. "Ze rijden nu nog te hard, dan krijg je rare toestanden. De dieren staan op de eerste plek. Het is dan verstandig om aan verkeersdeelnemers kenbaar te maken dat er dieren lopen."

Er is al een bord ontworpen, maar het is maar de vraag of het er echt gaat komen. De gemeente heeft nog niet op het verzoek van Wilhelm gereageerd.

Aangereden

Het idee klinkt gevaarlijk voor de dieren zelf, maar dat valt volgens hem wel mee. "De dieren worden niet aangereden, mensen houden er echt rekening mee. Het gaat misschien eens in de tien jaar mis. Maar je redt er ook mensenlevens mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Die durft: man rijdt 70 kilometer te hard en haalt de politie in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore