'Kanker verziekt je taal'

Al 10 jaar strijd tegen 'kanker' als scheldwoord: 'Het is een krachtterm'

21 november 2019 10:33 Aangepast: 22 november 2019 09:10
Richelle bij de start van de actie 'Kanker verziekt je taal', in 2009. Beeld © ANP

21 november is de dag tegen misbruik van het woord 'kanker'. Tien jaar geleden werd deze dag in het leven geroepen door Richelle Laurijsen. Zij leed aan kanker en ergerde zich aan mensen die met het woord 'kanker' schelden.

Richelle richtte in 2009 een stichting op om mensen bewust te maken van de impact die misbruik van het woord veroorzaakt. Ze overleed datzelfde jaar, maar haar ouders gingen door met haar actie. We zijn inmiddels tien jaar verder. Heeft de actie gewerkt?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niemand die nog scheldt met kanker, dat is het ultieme doel van Marina

Die indruk krijgt Rob Tempelaars van het Instituut voor de Nederlandse Taal niet. Vooral onder jongeren wordt de term veel gebruikt. "Maar er komt een moment dat jongeren geconfronteerd worden met opa's en oma's die kanker krijgen. Dan verandert het wel", zegt hij tegen Editie NL.

'Hoe groter het taboe, hoe beter om mee te schelden"

Jongeren gebruiken de term volgens Tempelaars als krachtterm. "Jongeren leggen de link met de ziekte niet. Ouderen doen dit wel. En dat maakt het voor jongeren weer aantrekkelijker om mee te schelden, want hoe groter het taboe, hoe beter om mee te schelden."

Krijg de tyfus zegt jongeren niks, omdat de ziekte niet meer bestaat. "We gaan er niet aan dood." Tempelaars denkt dat een dag als deze wel helpt. "Ik geloof dat het het bewustzijn verhoogt."

'Kanker is het nieuwe kut'

Tv-recensent Angela de Jong schreef onlangs een column over gebruik van 'kanker' op tv. "Vrienden van mijn kinderen zeggen dat kanker het nieuwe kut is. Mijn zoon komt vaak thuis en is dan redelijk verbolgen als hij weer mensen heeft horen schelden met kanker."

Op tv hoort De Jong het woord ook vaker. "Arjen Lubach zegt 'kankerrijk'. Het was als grapje, maar toch. Televisie is een afspiegeling van de maatschappij. Het wordt meer gemeengoed en dat is triest." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore