Beschuit met muisjes

Zeldzaam: hyena-pup geboren in safaripark Beekse Bergen

20 november 2019 15:59 Aangepast: 20 november 2019 16:04
Moeder Kaïdi met de pasgeboren pup Beeld © Beekse Bergen

Dit weekend heeft safaripark Beekse Bergen een gevlekte hyena verwelkomd. Dat is behoorlijk bijzonder omdat het niet vaak voorkomt dat gevlekte hyena’s in dierenparken worden geboren. In Europa zijn er maar zo'n 40 plekken waar deze dieren wonen.

Moeder Kaïdi beviel afgelopen zaterdagochtend na een dracht van vier maanden van de gezonde pup. Daarmee heeft safaripark Beekse Bergen in totaal vijf mannetjes, drie vrouwtjes en dus nu de kersverse pup. Het jong heeft vanaf de geboorte al tandjes en ook heeft de pup zijn ogen al open. 

Jongen of meisje?

Het is nog onduidelijk of de kleine hyena een jongen of een meisje is. Voor moeder Kaïdi is het de vierde pup, voor vader Basu is het zijn eerste. De komende vier maanden zullen bezoekers de pup nog weinig zien aangezien jonge hyena's dan vaak in een zelfgegraven hol onder de grond leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veulentje Bonnie geboren in Dierenpark Amersfoort

De geboorte is bijzonder doordat er maar zelden gevlekte hyena-puppy’s in dierentuinen worden geboren. De laatste keer dat dit safaripark een hyena-pup heeft verwelkomd was in april 2018. In totaal wonen op 41 plekken in Europa gevlekte hyena's. Met deze pup is het het zesde nest dat dit jaar ter wereld komt.

Lachend op jacht

Hyena's staan nou niet bepaald bekend als de meest gezellige dieren. Eenmaal volwassen kunnen ze een snelheid van wel 60 kilometer per uur halen. Ze maken een bijna lachend geluid als ze op jacht gaan. In het wild leven ze in clans van wel tachtig dieren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore