Ga naar de inhoud
Geen FEBO- maar soa-muur

Jongerenpartij D66 pleit voor gratis soa-test die je uit de muur trekt

De Jonge Democraten in Utrecht pleiten voor gratis soa-tests Beeld © iStock

Gratis soa-testen die je gewoon uit de muur kunt trekken. Daarvoor pleiten de Jonge Democraten in Utrecht. De jongerenpartij van D66 hoopt hiermee de lange wachtrijen bij de GGD tijdelijk op te lossen.

Jongeren onder de 25, sekswerkers en andere risicogroepen kunnen zich bij de GGD in Utrecht gratis en anoniem laten testen op soa's. Maar omdat er nu vaak geen plek is bij de soa-poli, worden zij door de GGD doorverwezen naar de huisarts.

Taboe

"Een afspraak bij de huisarts maken is voor veel van de risicogroepen een stap te ver", zegt Nyna Visser, voorzitter van de Jonge Democraten, tegen Editie NL. "Het is duur en niet anoniem. Door schaamte en het taboe op soa's laten jongeren zich niet testen en blijven ze rondlopen met een seksueel overdraagbare aandoening."

Huisartsen
Lees ook:
Huisartsen krijgen vaker patiënten met soa op spreekuur

Daarom is het volgens Nyna belangrijk dat er snel een tijdelijke oplossing komt. "In ieder geval de risicogroepen moeten zich kunnen laten testen. Want een soa is niet alleen voor jezelf vervelend, je kunt er ook anderen mee besmetten."

Gratis testen

Daarom pleit ze voor soa-testjes die mensen gratis uit de muur kunnen trekken. "Het liefst zien we die bij de ziekenhuizen. Daar ligt de druk van het snel gebruiken hoger en zijn mensen minder geneigd om ze gewoon in te slaan", aldus Nyna.

Automaten

Op dit moment zijn er verschillende soa-testautomaten in Nederland waar je anoniem je kit kan halen, maar daar moet je wel voor betalen. "We benadrukken dat de testen waarvan het uitstrijkje naar een laboratorium moet worden gestuurd echt zijn", laat Soa Aids Nederland weten. "De testjes die het op een andere manier doen zijn niet te vertrouwen."

Minder
Lees ook:
Minder mensen doen soa-test: 'We voelen ons allemaal een beetje onsterfelijk'

Een van de testkits die via automaten of online te verkrijgen zijn, is die van Testalize.me. Oprichter Hubert Mooren benadrukt dat de thuistesten volledig anoniem zijn. "Wij hebben alleen een barcode die we kunnen analyseren. We weten zelf dus niet eens de namen van de mensen die de test doen."

Massaal inslaan

Hij twijfelt aan het idee van de Jonge Democraten om gratis soa-testen aan te bieden. "Dan gaat iedereen bij zo'n automaat massaal soa-kits inslaan. Die blijven vervolgens thuis liggen en gaan misschien wel over de datum. Dan zijn ze niet meer betrouwbaar", zegt hij tegen Editie NL.

Bij zijn eigen kits zal dat niet gauw het geval zijn, vermoedt hij. "Dat komt doordat er een geldbarrière is. Mensen moeten ervoor betalen, dus als ze een test kopen, zullen ze die ook wel willen gebruiken."

Bekijk hier de video:

02:45