Ga naar de inhoud
Frozen 2

Elke dag in Frozen-jurk naar school: waarom alle kinderen Elsa willen zijn

Vayèn in een van haar Elsa-jurken Beeld © Danique van Veen-Baars

Vroeger droomden meisjes van een leven als Sneeuwwitje, Ariël of Belle, maar dat is tegenwoordig anders. Anno 2019 hullen kinderen zich massaal in de blauwe jurk van Elsa. Waarom is iedereen zo in de ban van de ijsprinses?

Sinterklaas is niet de enige reden dat veel kinderen deze week met een zenuwachtig gevoel in de buik rondlopen. Minstens zo spannend is het feit dat de film Frozen 2 vanaf donderdag in de bioscoop draait.

Eindelijk zover

De 5-jarige Naomi uit Waalwijk is een van de kinderen die staan te springen om de film te zien. "Ik heb op de kalender moeten schrijven wanneer we naar bioscoop zouden gaan. Zaterdag is het 'eindelijk' zover", vertelt haar moeder Manon Kivits aan Editie NL.

Vader
Lees ook:
Vader en zoon dansen op Frozen

Naomi is volledig geobsedeerd door Elsa. "Vanmorgen was ze om zes uur wakker. Dan trekt ze direct haar Elsa-outfit aan. Schoenen, sokken, ondergoed: alles heeft ze in Frozen-thema. Daar gaat ze ook mee naar school. Compleet met Elsa-rugzak, -broodtrommel en -beker."

'Wil je mij Elsa noemen?'

In de klas gaat het spel gewoon door. "Als ze het lokaal inkomt, roept ze: 'Juf Angela, ik ben weer Elsa vandaag! Wil je mij Elsa noemen?' De juf speelt het spel ook echt mee. Behalve als er iets serieus gedaan moet worden. Dan heet ze weer even Naomi."

Let it go, mama

Ook haar moeder probeert ze ermee te bespelen. "Als ze stout is geweest en ik ben boos op haar, roept ze: 'Mama, let it go! Let it goooo!' Maar ja, daar trap ik natuurlijk allang niet meer in."

BN'ers
Lees ook:
BN'ers in de rij voor het langverwachte vervolg op Frozen

Manon is zelf ook wel blij dat er een tweede Frozen-film aankomt. "Ik heb de eerste film nu al zo'n dertig keer gezien en ken alle teksten uit m'n hoofd. Een beetje afwisseling is wel eens leuk."

Elsa-bewegingen

Danique van Veen-Baars uit Culemborg herkent het verhaal. "In mijn huis gaat het alleen nog maar over Frozen. Mijn oudste dochter Vayèn zingt de hele dag liedjes uit de film en doet precies de bewegingen die Elsa daarbij maakt. Inmiddels zingt zelfs mijn man alle teksten mee", lacht ze.

Spontane optredens

Te pas en te onpas geeft de 4-jarige Vayèn optredens als Elsa. "Twee weken geleden werd mijn jongste dochter Elynn – ook Frozen-fan, maar meer fan van sneeuwpop Olaf – drie jaar en ging Vayèn mee naar de peuterspeelzaal om Olaf-traktaties uit te delen. Voor ik het wist stond ze daar midden in de kring te dansen en te zingen als Elsa."

Ook op haar eigen school grijpt ze iedere kans aan. "Gisteravond hadden we voor het eerst een tienminutengesprek op school. De juf begon er meteen over. Ze betrekt de hele klas bij haar gezang en dansjes en probeert iedereen fan te maken."

Magie

Volgens Danique is haar dochter vooral onder de indruk van de magie van Elsa. "Haar ijskrachten vindt ze ontzettend bijzonder. Elsa weet niet precies wat ze allemaal kan, en dat vindt Vayèn superspannend. Het speelt in op haar verbeelding. Ze vindt Elsa ook heel mooi."

Nicolle Lamerichs, onderzoeker fancultuur aan de Hogeschool Utrecht, denkt dat die magie inderdaad een belangrijk onderdeel is waarom veel kinderen Elsa zo bijzonder vinden. "Ik denk dat het succes van Frozen een combinatie is van de magie, de sfeer en de muziek", zegt ze tegen Editie NL.

'Frozen
Lees ook:
'Frozen 2 niet geschikt voor jonge kinderen'

Daarnaast speelt de merchandise een grote rol. "Disney zet vol in op Frozen. Je kunt er alles van kopen. Het is niet alleen een film, maar een complete experience. Kinderen willen al het speelgoed hebben. Ze zijn al fan voordat ze de film überhaupt hebben gezien."

Herkenbaar

Dat Elsa zo populair is, vindt ze niet verrassend. "Disney-prinsessen doen het natuurlijk altijd al goed, maar ik denk dat kinderen zich extra met Elsa kunnen identificeren. Bij haar draait het niet om de liefde, zoals in Aladdin of Belle en het Beest, maar eerder om vriendschap. In Frozen gaat Elsa op zoek naar zichzelf. Er komt wel liefde in voor, maar dat is meer zusterliefde. Dat herkennen kinderen."

Elsa is anders

Ook bij de oudere generatie doet Elsa het goed. "Ze is vergeleken met andere prinsessen atypisch. Een vrijgevochten personage. Ze is niet afhankelijk van een man, maar een feministisch rolmodel. Misschien is ze wel lesbisch of queer – daar wordt in de tweede film op gehint. Die krachtige boodschap maakt Elsa extra interessant. Frozen is een soort deconstructie van het oude Disney."

'Elsa
Lees ook:
'Elsa komt uit de kast in Frozen 3'