Het leven is een pijp kaneel

Ton (93) brengt debuutroman uit: 'Je moet toch wat doen met je vrije tijd'

18 november 2019 18:21 Aangepast: 18 november 2019 18:41
Ton van Huijstee heeft onlangs zijn debuutroman uitgebracht Beeld © Ton van Huijstee

Hij is 93 jaar, maar dat weerhield Ton van Huijstee uit Den Bosch er niet van een boek uit te brengen. Hij is apetrots op zijn roman, die hij omschrijft als een 'vlot geschreven feel good story'.

'Thomas, het leven is een pijp kaneel', zo luidt de titel van Ton's eerste roman. "Ik heb het helemaal zelf getikt, de omslag gemaakt én zelf uitgegeven", vertelt hij trots aan Editie NL. "Want die uitgevers gaven geen enkele sjoege."

Ervaring

Ton heeft nooit een school afgemaakt, maar had al wel wat schrijfervaring. "Ik heb hiervoor al een aantal boeken geschreven over onze familie. Waar komen ze vandaan, waar gingen ze naartoe, dat soort dingen. Zo heb ik leren schrijven. Maar die boeken zijn alleen gelezen door familieleden", vertelt Ton, die in het verleden een eigen wijnhandel had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steve wil met zijn boek einde maken aan pietendiscussie

Een prestatie vindt Ton het niet. "Je moet toch wat doen in je vrije tijd? Ook op mijn leeftijd. Ik ben ook veel aan het schilderen geweest en heb grote tentoonstellingen gehad. Maar daar had ik op een gegeven moment geen zin meer in. Dus heb ik mezelf uitgedaagd en ben ik in 2010 begonnen aan mijn eigen boek."

Anders dan andere

Hij omschrijft zijn roman als een vlot geschreven feel good story. "Hij is anders dan andere. Vaak gaan romans over zielige mensen, of wordt erin geschoten. In mijn boek vind je wel twintig verschillende verhalen die allemaal op elkaar aansluiten. Vriendschap, rechtvaardigheid, dood… de hoofdpersonen maken flink wat mee. Allemaal in Den Bosch."

Ton aan het werk Ton aan het werk

Hoewel hij het schrijven verrassend leuk vond, hoeven we na deze roman geen vervolg te verwachten. "Ik heb steeds meer mankementen aan de hersenen. Ik kan niet meer op woorden komen. Daar ontkom je op deze leeftijd niet aan. Ik had net nog mijn zus in Amerika aan de telefoon, die heeft hetzelfde."

Druk, druk, druk

Bovendien heeft hij het zelf hartstikke druk met het lezen van andere boeken. "Ik heb gedurende mijn leven al een flinke bibliotheek gelezen, maar wil nog een paar boeken herlezen. En er zijn ook weer wat nieuwe bijgekomen op mijn lijst. Ik moet wel bijblijven natuurlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore