Pietendiscussie

Wat betekent de tweet van Kim Kardashian voor het imago van Nederland?

18 november 2019 17:42 Aangepast: 19 november 2019 08:43
Beeld © iStock/ ANP Foto

Ons land was dit weekend weer even wereldnieuws door een tweet van realityster Kim Kardashian. Na andere beroemdheden verbaasde nu ook Kardashian zich openlijk over de Nederlandse traditie van Zwarte Piet. "Verontrustend" noemde ze het. Heeft zo'n tweet consequenties voor het imago van Nederland?

Alle 62 miljoen volgers van Kim Kardashian hebben afgelopen weekend deze tweet van de realityster voorbij kunnen zien komen: "De Nederlandse 'traditie' genaamd 'Zwarte Piet' is verontrustend!" Door Kardashian - die in de top-15 staat van twitteraars met meeste volgers - wordt de discussie over het wel of niet kunnen van Zwarte Piet ook opnieuw in de Verenigde Staten gevoerd. 

Weer opgepikt

"Het is natuurlijk bijzonder dat een Nederlandse aangelegenheid zo in het buitenland explodeert", zegt mediapsycholoog Mischa Coster tegen Editie NL. "Ze is niet de eerste beroemdheid die zich over deze kwestie heeft uitgesproken. Zij heeft het nu opgepikt - omdat ze er waarschijnlijk oprecht een bepaald gevoel bij kreeg - waardoor het nu weer in de grote kijker komt te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ook Kim Kardashian maakt zich boos over Zwarte Piet

Maar wat doet dit met het imago van Nederland in het buitenland? Volgens Coster kun je je afvragen hoe relevant de mening van een celebrity is over deze zaak. "Ze is een realityster, ze is geen expert op het gebied van mensenrechten. Maar mensen zijn toch geneigd om dit soort berichtjes van een beroemdheid klakkeloos over te nemen."

Zoeken naar een compromis

Coster vreest dan ook dat deze ene tweet het imago van Nederland niet heel goed zal doen. "Mensen zullen heel snel denken: dit is gewoon de waarheid. Zij zullen er niet achterkomen dat we hier in Nederland juist heel erg aan het uitzoeken zijn hoe we de verschillende meningen over Piet tot elkaar laten komen en op zoek zijn naar een soort compromis", zegt Coster. "Er wordt een eenzijdig beeld gegeven en dat beeld is niet al te best voor Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Socioloog: 'Einde van de pietendiscussie nog lang niet in zicht'

Racistische associatie

Mediapsycholoog Coster denkt bovendien dat er in veel landen nu een hoop verwarring is ontstaan over ons land. "De twee dingen die zij weten over Nederland kloppen niet meer met elkaar: een de ene kant staan we bekend als tolerant land, waar we vrij en open zijn en waar iedereen welkom is. Maar aan de andere kant hebben ze nu een racistische associatie met ons land waarin mensen in een onderdanige positie worden gezet." 

Hoe moet ons land hierop reageren? Zou Rutte zich hiermee moeten bemoeien? "Wellicht", zegt Coster. "Maar hij zou niet in een verdedigende rol moeten schieten maar juist moeten uitleggen dat dit onderwerp heel erg leeft en op welke manier we hiermee bezig zijn en hoe we hieraan werken."

In een poll op onze Facebook-pagina vroegen we wat het Nederlandse publiek vindt van het feit dat Kim Kardashian zich mengt in de pietendiscussie. Maar liefst 94 procent van de mensen vraagt zich af 'waar ze zich mee bemoeit'.

Zo zegt Freek: 'Steek eerst je hand in eigen boezem en kijk wat er in je eigen land gebeurt. Dan pas kun je een mening geven over anderen." En John schrijft: "Typische reactie van iemand die graag in de belangstelling staat maar de feiten niet kent!" 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore