Sieraden goedkoper

Sint duurder uit: hogere prijs chocoladeletters en snoepgoed

15 november 2019 09:58 Aangepast: 15 november 2019 10:34
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Morgen komt de Sint aan in het land. Maar hoeveel geld moet hij meenemen? Iets meer dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van ING. Vooral snoepgoed en chocolade zijn iets in prijs gestegen.

ING-econoom Marten van Garderen gooit jaarlijks zijn sint-boodschappenmandje vol en vergelijkt de prijs van feestelijke producten.

"Voor een zak met cadeaus voor zowel jong als oud is de Sint dit jaar 2,6 procent duurder uit dan een jaar geleden", vertelt Van Garderen. "De meeste pakjes die de Sint meeneemt zijn in prijs gestegen."

Chocolade, snoep, boeken en geurtjes

De belangrijke prijsstijgers zijn chocolade, snoep, boeken en geurtjes. "Chocolade en snoep dragen meer bij aan de sint-inflatie dan eerdere jaren. Hier zien we dat zoetekauwen dit jaar last hebben van de verhoging van het lage btw-tarief."

Er is wel goed nieuws voor de liefhebbers van bling-bling. Sieraden zijn 1,2 procent goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd.

Verantwoording

  • De Sinterklaas-inflatie is samengesteld op basis van de prijsontwikkeling van cadeaus die veel op verlanglijstjes prijken.

  • Daarvoor heeft het ING Economisch Bureau de meest recente inflatiecijfers (oktober) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van