Bedreiging

Japanse duizendknoop niet verboden: hoe komen we er dan vanaf?

15 november 2019 09:09 Aangepast: 15 november 2019 09:11
De Japanse duizendknoop woekert zich een weg door het land Beeld © YouTube

Er komt geen verbod op de verkoop van de Japanse duizendknoop. De plant kan zich dus een weg door het land blijven woekeren. Hoe kan je de duizendknoop, die flinke schade aan kan richten, dan het beste bestrijden?

Er is steeds meer overlast van de plant, die zelfs door asfalt kan breken. Toch verkopen veel tuincentra en bloemisten de exotische plant nog. Het Platform stop invasieve exoten pleitte daarom bij minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voor een verbod.

Dat verbod komt er dus niet, omdat hier een wetswijziging voor nodig is en dat door Europese regelgeving niet zo makkelijk gaat. Het ministerie gaat daarom liever in gesprek met tuincentra om te kijken of ze op vrijwillige basis willen stoppen met de verkoop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pleidooi voor verbod verkoop woekerende duizendknoop

Bestrijding

De exoot mag dus officieel gewoon nog verkocht worden en vormt daarmee een bedreiging voor gebouwen, wegen en bruggen. De bestrijding is lastig. "Een verbod zou zeker kunnen helpen", vertelt Joyce Penninkhof, die bij Stichting Probos onderzoek doet naar de Japanse duizendknoop. "Er is niet een ei van Columbus om de plant te bestrijden. Je moet per plek kijken wat het beste werkt."

Een specifieke oplossing is er niet volgens de onderzoeker. Gemeenten zijn volgens haar daarom zelf op zoek naar de beste oplossing tegen de plant. "Je kan onkruidbestrijder glyfosaat bijvoorbeeld niet gebruiken in de buurt van water, en als je de plant wil afgraven, kan dat weer niet in de buurt van pijpleidingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizendknoop vormt bedreiging: 'Rekening houden met enorme schadeposten'

Wortels door de weg

Heusden is zo'n gemeente waar onderzoek gedaan wordt naar de beste manier om de plant te bestrijden. De Natuur- en Milieuvereniging Heusden heeft in de berm in Drunen in twee percelen de duizendknoop geplant. "We gebruiken die om onderzoek te doen naar de beste manier om de plant af te graven", vertelt voorzitter Joost van Balkom.

In berm is goed te zien wat voor probleem de plant kan vormen. "De wortels zijn helemaal door de weg gegroeid. Dat is bizar. Als je hem als particulier wil verwijderen, ben je wel een aantal maanden bezig. Je moet de plant echt met een schep verwijderen."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore