Stikstofcrisis

Ludiek protest: 100 km/u in de derde versnelling voor extra uitstoot

14 november 2019 13:32 Aangepast: 14 november 2019 13:33
De nieuwe verkeersborden worden beplakt Beeld © ANP

100 kilometer per uur rijden in de derde versnelling. Bijna 100.000 mensen zeggen dat te willen doen op 1 januari. Dat hebben ze tenminste aangegeven bij het facebookevenement '100 rijden in de 3e versnelling voor extra uitstoot'. "Het is als grap begonnen en dat is uit de hand gelopen", zegt initiatiefnemer Levent Taş.

Taş is het niet eens met het besluit om de maximumsnelheid overdag te verlagen van 130 naar 100. "Ik maak dagelijks veel kilometers voor mijn werk, dan heeft die snelheid veel invloed op de tijd die je overhoudt na het werken. Ik ben het evenement begonnen om te kijken of er nog meer mensen zijn die er hetzelfde over denken", vertelt hij aan Editie NL.

En die mensen bleken er te zijn. Het facebookevenement kreeg er in korte tijd tienduizenden belangstellenden bij. Bijna 70.000 mensen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn en meer dan 21.000 zeggen ook echt te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, behalve 's nachts

Aandacht trekken

Het is niet de bedoeling om op 1 januari echt de daad bij het woord te voegen. "De titel is vooral bedoeld om aandacht te trekken", legt hij uit. "Ik denk ook niet dat mensen het serieus nemen."

Hij hoopt de aandacht wel te kunnen gebruiken bij een mogelijke demonstratie die later misschien georganiseerd wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore