Comedy Wildlife Photography Awards

De aantrekkingskracht van dierenfoto's: 'We herkennen onszelf erin'

14 november 2019 11:15 Aangepast: 15 november 2019 11:53
'Grab life by the...' is de winnaar van de Comedy Wildlife Photography Awards Beeld © Sarah Skinner

De grappigste dierenfoto's van 2019 zijn bekend. De foto van een leeuwtje dat de edele delen van zijn vader probeert te grijpen won de eerste prijs. Waarom vinden mensen dit soort plaatjes zo leuk om naar te kijken?

De foto's van The Comedy Wildlife Photography Awards worden tentoongesteld in het Natuurmuseum Brabant. Van verstopte rendieren tot plassende pinguïns en van aapjes in de sneeuw tot een lachende zeehond: ze hangen er allemaal.

Het publiek vond de foto van een geschrokken bever het grappigst. Maar wat is de aantrekkingskracht van dit soort foto's? "Ik denk dat mensen de natuur en dieren gewoon heel leuk vinden. Ze herkennen zichzelf in de foto's", zegt Fiona Zachariasse, directeur van Natuurmuseum Brabant tegen Editie NL. "Als een dier menselijke trekjes vertoont, is het al snel een succes."

'Oh my!' was de publieksfavoriet. 'Oh my!' was de publieksfavoriet.

Het museum probeert met een grappige kwinkslag aandacht te vragen voor de natuur en natuurbehoud. "Bij het publiek roept het ook discussie op. Bij een foto met twee schreeuwende vogels, hoor je mensen zeggen: 'het is net je moeder'", lacht Zachariasse. 

'Space Man'. 'Space Man'.

'We lijken op elkaar'

Volgens Nienke Endenburg, onderzoeker mens-dierrelaties van de Universiteit Utrecht, is herkenning ook de sleutel tot succes. "Het zijn dingen die we bij onszelf terugzien en die heel aandoenlijk zijn. Met name de aaibare dieren vinden wij ontzettend leuk."

"We lijken veel meer op elkaar dan we denken. Het is dus niet zo gek dat we onszelf in de foto's herkennen."

'Surfing South Atlantic Style'. 'Surfing South Atlantic Style'.
'Warning! Territory marking, follow at your own risk'. 'Warning! Territory marking, follow at your own risk'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore