Ga naar de inhoud
Onderzoek

Besmettelijk of niet? We weten maar weinig over pukkels

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Pus uit een puistje, het is niet besmettelijk. Toch denkt meer dan de helft van de Nederlanders dat dit wel zo is. Uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts blijkt dat onze kennis over de pukkel niet goed is. Welke misvattingen hebben we en hoe zit het dan wel?

Dermatoloog Leenarts deed onderzoek onder 1028 respondenten. Niet alleen bleek meer dan vijftig procent te denken dat puistjes besmettelijk zijn, ook gaf ruim een kwart aan iemand met puistjes liever geen zoen te geven.

Dat terwijl het volgens de arts een mythe is dat puisten besmettelijk zijn. "Je krijgt er geen nieuwe pukkels door en je kunt iemand met pukkels zonder problemen een zoen geven", helpt ze het misverstand de wereld uit.

Susan
Lees ook:
Susan draagt #skinpositivity uit: 'Mijn acne mag je best zien'

Uitknijpen

Leenarts vindt de misvattingen schokkend, juist omdat zoveel mensen in hun leven last krijgen van acne. 86 procent van de bevolking tussen de 12 en 24 jaar krijgt ermee te maken. Toch zijn er dus nog een hoop onduidelijkheden. Want helpt het nou om puisten uit te knijpen, of kan je ze beter met rust laten?

"Met uitknijpen vererger je het alleen maar!" waarschuwt Leenarts. "Als je drukt, druk je de talg niet alleen naar buiten, maar ook dieper de huid in. En als talg buiten de talgklier in de huid terecht komt, ontstaat er juist een ontstekingsreactie."

Zon

Ook denken veel mensen dat het goed is voor hun acne om in de zon te gaan. "Dit lijkt alleen maar zo, omdat de huid een bruiner kleurtje heeft dan gewoonlijk en de roodheid van de ontsteking iets minder zichtbaar wordt", zet Leenarts ook dat fabeltje recht. "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de zon acne echt helpt te verbeteren."

Het kan zelfs averechts werken. "De hoornlaag van de huid wordt dikker door de zon, waardoor er gemakkelijker mee-eters ontstaan. Deze zijn doorgaans het begin van een ontsteking. Ik zie dus juist vaak na de zomer patiënten met een verergering van hun acne."

Bekijk hier de video:

02:37