Ga naar de inhoud
Kookboekenweek

Kookboeken worden populairder: waarom niet gewoon een online recept?

Vanja van der Leeden is auteur van het kookboek Indorock Beeld © Editie NL

Ze prijken weer op menig verlanglijstje voor de feestdagen: kookboeken. Ondanks het feit dat veel recepten tegenwoordig online te vinden zijn, zijn de fysieke boeken razend populair. Hoe komt dat toch?

Het is deze week Kookboekenweek. En die mag gevierd worden, want de boeken zijn nog steeds onverminderd populair. Sterker nog, ze worden steeds populairder. En dat is best bijzonder in een tijdperk waarin de gratis recepten ons om de digitale oren vliegen.

Omzetstijging

De verkoop van kookboeken steeg dit jaar met 4,2% in omzet ten opzichte van vorig jaar. In 2018 was er een stijging van 3,5% ten opzichte van 2017. "De meeste mensen hebben wel een aantal kookboeken in huis, sommigen wel tientallen", zegt Jonah Freud, eigenaar van kookboekenwinkel De Kookboekhandel tegen Editie NL.

  Chrissy
  Lees ook:
  Chrissy Teigen lanceert succesvolle kookwebsite

  Zij begrijpt wel waarom de boeken nog steeds zo populair zijn. "Het is echt een hebbedingetje. Vooral als cadeau om te geven en te krijgen is het leuk. Een kookboek kan heel persoonlijk zijn, want tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten."

  Kortom: voor iedere doelgroep wat wils. "Iemand die altijd op vakantie gaat naar Indonesië geef je bijvoorbeeld een Indonesisch kookboek."

  Het kookboek als reisgids

  Daarnaast is een kookboek volgens Jonah ideaal om doorheen te bladeren en inspiratie op te doen. "Eten is iets wat we dagelijks doen en mensen vinden het leuk om te variëren in recepten. Het hoeft tegenwoordig niet meer moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Mensen lezen kookboeken tegenwoordig bijna alsof het een reisgids of roman is."

  Digitaal tijdperk

  Of kookboeken nog wel een meerwaarde hebben nu het online stikt van de gratis recepten? "Absoluut. Je vraagt dit aan iemand die zelf negentien kookboeken heeft geschreven", lacht Jonah.

   Topchefs
   Lees ook:
   Topchefs koken met drugs: 'Dit kan tot overdosis leiden'

   Veel recepten die online te vinden zijn, zijn volgens Jonah minder goed. "Een begrijpelijk recept maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn in Nederland hooguit vijftien mensen die dit echt kunnen. Je moet namelijk precies genoeg details opschrijven – zeker niet te weinig, maar ook weer niet te veel want dan raakt de lezer het overzicht kwijt."

   Expertise is belangrijk

   Ze gaat verder: "Een veelgemaakte fout op internet is dat de ingrediënten in een lijst worden genoemd, maar niet in het recept – of andersom. Maar dat gebeurt niet alleen online hoor. Je hebt ook veel slechte kookboeken. Het is een vak apart. Je hebt er veel expertise voor nodig."

   Fysiek boek vs. online

   Ook Vanja van der Leeden, auteur van het kookboek Indorock, begrijpt wel dat fysieke kookboeken het zo goed doen. "Ik denk dat hobbykoks beter uit een kookboek kunnen koken dan met een online recept. Het internet is een vrij platform: iedereen kan erop zetten wat hij of zij wil."

    Kookboek
    Lees ook:
    Kookboek Lekker Fred is een grote hit

    Volgens haar zijn de recepten in boeken qua kwaliteit dan ook veel beter dan online. "Al zijn recepten van Allerhande en foodbloggers ook vaak prima. Maar de auteur van een kookboek is dagelijks en op professionele wijze bezig met zijn kookboek, en dat merk je", zegt de kok, die dit jaar het Gouden Kookboek won, tegen Editie NL.

    Extra informatie

    Bovendien staat in een kookboek informatie die je online niet altijd vindt. "Bijvoorbeeld over de bereidingswijze, kooktechnieken, specerijen en ingrediënten. Allemaal basisinformatie voor hobbykoks. Dat is handig, want dan hoef je niet eerst weer een YouTube-filmpje te bekijken over een kooktechniek. De meeste recepten in kookboeken zijn zo duidelijk geschreven dat een beginner er nog mee uit de voeten kan."

    Ook de foto's in een kookboek vindt Vanja een pluspunt. "Zo weet je precies hoe een gerecht eruit moet komen te zien."

     Tips voor de thuiskok

     Ten slotte heeft Vanja een aantal tips voor iedereen die weleens thuis kookt met een recept.

     1. "Het belangrijkst is om het hele recept eerst grondig door te lezen voordat je begint. Dus niet simpelweg met stap 1 beginnen zonder de rest te hebben gezien. Dan weet je wat je kan verwachten."
     2. "Zorg dat je ingrediënten vooraf hebt verzameld. Zet die, plus de specerijen, in bakjes op het aanrecht. Zo bewaar je het overzicht en hoef je niet tijdens het koken in de stress te schieten omdat je alles nog moet verzamelen."
     3. "Blijf altijd proeven. Dat je de stappen volgt van een recept is geen garantie dat de smaak lekker wordt. Proef zelf, en voeg op basis daarvan extra kruiden toe."

     Bekijk hier de video:

     02:35