Ruim 240 euro proceskosten

Man voor de rechter gesleept omdat hij 5 cent te weinig betaalde voor tandarts

11 november 2019 17:56 Aangepast: 11 november 2019 17:58
De Amsterdammer deed te lang over het betalen van zijn tandartsrekening Beeld © iStock

Het klinkt als een slechte grap, maar het is toch echt waar. Een Amsterdammer is voor de rechter gesleept omdat hij een openstaande tandartsrekening had van vijf eurocent. Uiteindelijk komt de man er goed vanaf: de rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat hij de kosten niet hoeft te betalen.

De man had een rekening openstaan bij het medische factureerbedrijf Infomedics. Het ging om een tandartsbehandeling die oorspronkelijk 77,10 euro kostte. Hiervan werd 57,83 euro vergoed door zijn zorgverzekering, waardoor een bedrag van 19,27 euro bleef openstaan.

Ruim 240 euro proceskosten

De Amsterdammer had weinig haast met het betalen van de rekening. Hij voldeed hier pas aan na twee herinneringen, een aanmaning van veertig euro én de inschakeling van een deurwaarder. Toen hij vervolgens vijf cent te weinig overmaakte, sleepte Infomedics hem voor de rechter. De proceskosten: 242,16 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijden tandarts kan desastreus zijn voor kind: 'Vaak zwarte tanden'

De kantonrechter heeft bepaald dat de man niet hoeft te betalen, omdat de proceskosten niet in verhouding staan tot de rekening van vijf eurocent. Het zou misbruik van recht zijn om een schuldenaar zo op kosten te jagen voor een verwaarloosbaar bedrag.

Niet goed gecontroleerd

De rechter vermoedt dat deze zaak tot een rechtszaak is gekomen door het geautomatiseerde systeem van Infomedics. Hij meldt echter dat het aan het bedrijf zelf is om dit soort zaken te checken voordat een dagvaarding wordt aangemaakt.

Daarnaast had de gerechtsdeurwaarder volgens de rechtbank moeten kijken naar de inhoud van de dagvaarding, voordat die aan de schuldenaar was overhandigd. Ook dat is blijkbaar niet gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzekeraars mogen ouders wél informeren over tandartsbezoek kind

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore