Veiligheidscampagne

Kijk uit op de roltrap: Nicole raakte haar pink kwijt

11 november 2019 15:32 Aangepast: 11 november 2019 18:32
Nicole raakte haar pink en een deel van haar ringvinger kwijt door een roltrapongeluk Beeld © Nicole Kornelissen

Met de feestdagen in het vooruitzicht zullen veel mensen weer cadeaus gaan shoppen. Dat betekent niet alleen extra drukte in de winkels, maar ook op de roltrappen. Een grote internationale veiligheidscampagne moet mensen deze week op de gevaren van verkeerd roltrapgebruik wijzen.

Jaarlijks belanden er ruim vijfhonderd mensen op de spoedeisende hulp na een ongeluk op de roltrap, zo tonen cijfers van VeiligheidNL aan. Om mensen bewust te maken van de risico's van roltrappen, gaat vandaag de jaarlijkse Safety Awareness Week van start. Dit jaar ligt de focus op winkelend publiek.

Klem tussen de trap

Nicole Kornelissen weet alles van de gevaren van roltrappen. Zij was drie jaar toen ze op de roltrap van een warenhuis stond. Haar moeder wilde haar hand vastpakken, maar Nicole rukte zich los. Ze viel naar beneden en kwam met haar hand klem te zetten tussen de trede en de metalen plaat onder aan de trap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe veilig is de roltrap?

"Het heeft nog best even geduurd voordat de roltrap stil werd gezet. De noodknop zat boven aan de trap", vertelt Nicole aan Editie NL. "Ik ben afgevoerd naar het ziekenhuis met mijn hand tussen twee treden in. Daarna is mijn hand geopereerd."

Verminkt

Haar hand is flink toegetakeld. "Ik mis mijn pink en een kootje van mijn ringvinger. Mijn middelvinger ziet er niet meer uit zoals hij hoort te zijn, en mijn wijsvinger is ook goed in de soep gedraaid."

Nicoles hand Nicoles hand

Inmiddels is het ongeluk zo'n 47 jaar geleden. Een schadevergoeding heeft Nicole nooit gezien. "M'n ouders hebben nog geprobeerd geld los te krijgen, maar dat is altijd afgeketst. De schuld werd bij mijn moeder gelegd."

Roltrapregels

Koos van Lindenburg van het Nederlands Instituut voor Lifttechniek weet waar het vaak misgaat. "Een veelgemaakte fout is dat mensen spullen meenemen op de roltrap. Koffers, rollators, zelfs buggy's met kinderen erin: alles komt voorbij", zegt hij tegen Editie NL.

Koos is er niet over te spreken. "Daar moet je echt de lift voor gebruiken. Mensen op roltrappen hebben vaak haast. Die willen erlangs kunnen."

Ook gevaarlijk: mensen die omvallen door de drukte. "Als iemand op de roltrap z'n evenwicht verliest, is de menigte net een rij dominostenen. Dat is toch risicovol."

Hij raadt het daarom aan om netjes de leuning vast te houden. "Veel mensen doen dat niet. Iedereen is tegenwoordig druk met z'n smartphone. Dat brengt risico's met zich mee."

Geen Chinese kwaliteit

Ondanks de 500 ongelukken per jaar, zijn Nederlandse roltrappen volgens hem wel gewoon veilig. "Toch zijn het niet de beste ter wereld. Je kunt ze niet vergelijken met de topkwaliteit die je in China tegenkomt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man opgeslokt door roltrap, maar overleeft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore