Geen langdradige cursus met taaie leerstof, maar een spannende escaperoom. Zorgorganisatie Omring kwam vorig jaar met 'Ria's Escape Room' op de proppen. De game voor zorgmedewerkers is zo'n succes, dat die nu ook internationaal wordt ingezet.
"We hebben lang nagedacht over wat voor spel het moest worden", vertelt Sandra Hartog, een van de bedenkers van de escaperoom, aan Editie NL. Het eindresultaat: Ria's Escape Room. Dit is een game waarbij zorgmedewerkers spelenderwijs achter eigenschappen van patiënt Ria moeten komen en bijbehorende beslissingen moet maken.
Alles over Ria
Met behulp van filmpjes en vragen op een bijgeleverde tablet én aanwijzingen in de kamer moeten de zorgmedewerkers zoveel mogelijk over Ria zien te weten te komen, zodat zij haar de juiste zorg kunnen geven. "Ze leren dat ze al snel aannames doen, maar ook dat ze dingen herkennen", aldus Marlies. Daarnaast krijgen deelnemers een introductie over persoonsgerichte zorg en is er een quiz na afloop.

De game is in elke willekeurige kamer op te zetten. "We willen de escaperoom naar de medewerkers sturen, in plaats van de medewerkers naar de escaperoom. Daarom passen alle benodigdheden in een verhuisdoos."
Internationaal
Het experiment is vorig jaar begonnen in West-Friesland, maar blijkt zo'n succes dat het de grens over is gegaan. Vorige week werd de escaperoom gepresenteerd op een congres in Florida. "In het begin stuurden we eigen trainees mee, maar dat kan nu niet meer. We hebben daar een internationaal bedrijf voor ingehuurd."
Emoties
Volgens Marlies Schijven, hoogleraar simulatie, serious gaming en applied mobile healthcare, zijn escaperooms een goede manier om iets te leren. "Dat heeft allemaal te maken met de opslag van de leerervaring in de hersenen. Emoties spelen daarbij een grote rol", zegt ze tegen Editie NL.

"Wanneer je iemand een boek ziet lezen, zie je geen emotie. Maar tijdens een escapespel kunnen mensen echt hun gezicht niet in de plooi houden."
Niet leren maar spelen
Bovendien ligt de nadruk bij een escaperoom niet op 'het leren'. "Mensen moeten het spel echt leuk vinden. De leerervaring moet zo veel mogelijk verstopt zitten."
De hoogleraar denkt dan ook zeker dat Ria's Escape Room nuttig kan zijn. "Het gaat niet alleen om het oplossen van puzzels, maar mensen zijn ook met elkaar in de weer. Dat is in de zorg vaak ook het geval, dus het kan zeker leerzaam zijn."