Oproep

60 jaar Asterix: bezoekt het stripfiguur eindelijk de Friezen?

08 november 2019 14:53 Aangepast: 08 november 2019 15:22
Bewerking. Beeld © ANP/Editie NL

Het is de populairste strip in Europa, ruim 350 miljoen exemplaren gingen over de toonbank en dit jaar bestaat-ie zestig jaar: Asterix. Onlangs hadden journalisten van het Stripjournaal samen met StripGlossy een interview met de makers, waarin ze een prangende vraag stelden: 'Wanneer komt Asterix een keer naar Nederland?'

Asterix en de Britten, Asterix en de Belgen, Asterix in Hispania. Alles leuk en aardig, maar waar is Asterix en de Nederlanders? Of beter nog: Asterix en de Friezen, het volk dat in de tijd van de Galliërs in Nederland woonde?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verhalen Asterix perfect voor 3D-animatie'

Met die vraag reisde het Stripjournaal naar Brussel voor een interview met schrijver Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. "Het was onze laatste vraag", zegt Jan Willem Winter tegen Editie NL. "Er zijn al zoveel culturen aan bod gekomen in de strip, maar nooit echt de Nederlandse."

'Een karikatuur van Nederland'

"Toen we over de Friezen begonnen, zaten ze wel even met hun oren te klapperen. Ze hadden geen idee wie de Friezen zijn of waar Friesland ligt", vertelt Jan Willem. "'Oh, Nederland', riepen ze daarna. Ze zeiden dat ze daar wel voor openstaan. Dat is natuurlijk hartstikke leuk."

En dus is het Stripjournaal nu op zoek naar leuke ideeën. "De Friezen zijn, net als in veel andere Asterix verhalen, een apart, zelfstandig volkje. Maar we denken vooral ook dat het een karikatuur van Nederland moeten worden. Denk aan de Elfstedentocht, zuinigheid, de handelsgeest, maar bijvoorbeeld ook Rutte of Wilders. Er is genoeg te bedenken!"

Ideeën?

Mocht jij leuke ideeën hebben voor Asterix en de Friezen? Dan kun je die hier achterlaten. "Wij zorgen dat de ideeën bij de schrijvers terecht komen", belooft Jan Willem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore